Правозахисник - про «призов» до армії РФ: Кількість «справ» у Криму зростає в геометричній прогресії

Правозахисник - про «призов» до армії РФ: Кількість «справ» у Криму зростає в геометричній прогресії

Укрінформ
Кількість кримінальних «справ» щодо кримчан, які відмовляються служити в армії РФ, зростає в геометричній прогресії.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомив аналітик Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов.

«Кількість кримінальних справ, які були передані до так званих «судів» за час окупації Криму до 2020 року, становила 82. Тільки за 2020 рік до судів було передано 81 кримінальну справу - практично стільки ж, скільки за попередні роки окупації. У 2021-му році на вересень кількість таких справ з початку року перевищує 100. І якщо врахувати, що чергова призовна кампанія тільки почалася і кількість справ буде збільшуватися, то можна говорити про те, що щороку кримінальні справи відносно кримчан, які «ухиляються» від служби, зростає в геометричній прогресії», - сказав Сєдов.

За словами експерта, на ситуацію з військовим призовом в Криму коронавірус ніяк не впливає.

Читайте також: "Призов" кримчан до армії РФ порушує зобов’язання держави-окупанта — ООН

«На період коронавірусу припали три призовні кампанії, під час яких кількість призовників не зменшилася - також, як і до 2020 року їх близько 3 тисяч чоловік», - зазначив Сєдов.

Крім того, повідомив правозахисник, якщо масові заходи, що пропагують службу в російській армії, проводяться в Криму без антиковідних обмежень, то збори активістів переслідуються саме завдяки «антиковідному указу».

«Наприклад, в Криму у вересні та жовтні десятками арештовувалися кримськотатарські активісти, нібито за порушення антиковідного режиму. Але в той же час за 2020-2021 роки там за участю людей без масок проводилися численні паради, що також є пропагандою збройних сил Росії», - повідомив аналітик.

Також на півострові постійно організовують виставки військової техніки, акції «Почесна варта», під час якої від дітей не вимагають носіння масок і дотримання дистанції.

За даними експерта, в 2021 році в Криму був організований форум «Армія-2021», який за заявою «глави» Криму Аксьонова планують проводити щорічно. Незважаючи на COVID-19 в Криму проводяться масові збори юнарміі, склад якої до 2024 року планують довести до 10% усієї чисельності школярів в Криму.

Читайте також: Україна у ПАРЄ закликала засудити чергову хвилю репресій у Криму

«Для цього буде використовуватися і створений в цьому році табір військово-патріотичного виховання «Авангард», який займається пропагандою військової служби в Росії і на базі якого планується збільшення кількості в Криму парамілітарних формувань», - повідомив Сєдов.

За його словами, пропагандистські заходи з дітьми проводять не тільки під керівництвом міністерства оборони РФ, а й Росгфардіі, МВС і ФСБ, які відкривають в Криму свої «кадетські класи» і яким учні цих класів змушені давати «присягу на вірність».

Як повідомляв Укрінформ, із 2015 року окупаційна влада в Криму провела 13 незаконних призовних кампаній в Збройні сили РФ, в ході яких в армію країни-окупанта призвали 31 тис. кримчан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-