Україна у ПАРЄ закликала засудити чергову хвилю репресій у Криму

Україна у ПАРЄ закликала засудити чергову хвилю репресій у Криму

Ексклюзив
Укрінформ
Народні депутати, члени Постійної делегації України у Парламентській асамблеї Ради Європи, порушили питання чергової хвилі репресій у Криму та звільнення політв’язнів, наголосивши на потребі підтримки міжнародних партнерів.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу сказав член української делегації в ПАРЄ, народний депутат України Рустем Умєров.

“Комітети мають заздалегідь узгоджений порядок денний, в той час, як на зустрічах політичних груп депутати мають можливість порушувати актуальні для їх проблем питання. Наприклад, вчора і сьогодні кожен депутат української делегації порушував питання чергової хвилі репресій у Криму, а також звільнення наших політв’язнів. Сьогодні понад 450 громадян України незаконно утримуються Росією в окупованому Криму та непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей. В цьому питанні Україні дуже потрібна підтримка міжнародних партнерів” , - сказав він.

За його словами, українська делегація також наголошувала на необхідності невизнання результатів виборів до Державної Думи Росії на тимчасово окупованих територіях Криму та Севастополя та із залученням мешканців окремих районів Донецької та Луганської областей, яким примусово роздали російські паспорти.

Читайте також: Доповідь ООН з прав людини: глава місії розповіла про тортури Єсипенка в окупованому Криму

“Україна дуже уважно вивчає звіт моніторингової місії ПАРЄ по виборах у Росії. Нам критично важливо, щоб Асамблея не визнавала так звані вибори в Держдуму, до участі в яких залучили мешканців окупованого Криму та ОРДЛО. В комунікації з колегами ми неодноразово піднімали цю тему, і я радий чути з їх боку підтримку територіальної цілісності України”, - наголосив Умєров.

Він також зазначив, що українська делегація в ПАРЄ подала запит на проведення дебатів по новій хвилі репресій в Криму одразу ж, як Росія затримала понад 40 кримських татар в тимчасово окупованому Криму, включно з першим заступником Меджлісу Наріманом Джеляловим.

Читайте також: США в ОБСЄ: Росія карає українців у Криму за відмову від російських паспортів

“У п‘ятницю на засіданні Бюро ПАРЄ питання включення в порядок денний дебатів по кримським татарам, на жаль, не знайшло належної підтримки колег. У Парламентській Асамблеї зазвичай будь-які документи готуються місяцями, перш ніж потрапити до зали. Це нормальна практика. Плюс треба розуміти, що окрім безпосередньо засідань ПАРЄ, на сесії у нас проводяться засідання політичних груп та комітетів. У ПАРЄ — 5 політичних груп, 9 комітетів та 47 держав-членів. І всюди в комунікації з нашими міжнародними колегами, публічно та не публічно, ми з колегами порушуємо проблему чергових репресій проти корінного народу України — кримських татар”, - підкреслив він.

Умєров також розповів, що українська делегація на засіданні ПАРЄ намагалася оскаржити рішення ПАРЄ щодо відхилення списку кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) від України.

“У минулому конкурсі брали участь чимало гідних претендентів, зокрема, професори з міжнародного права та відомі адвокати в галузі практики ЄСПЛ, які мають чи не найбільший в Україні досвід успішного представництва в ЄСПЛ, є авторитетними правозахисниками, а дехто має й досвід роботи у Верховному Суді. Список, який Україна пропонувала до цього, Комісія ПАРЄ з відбору суддів до Європейського суду з прав людини рекомендувала відхилити. Наша делегація на засіданні ПАРЄ намагалась оскаржити це рішення. Нам критично важливо найближчим часом провести новий конкурс, щоб призначити суддю в ЄСПЛ. Новий список кандидатів Україна зможе подати після того, як проведе новий конкурс. Коли його буде оголошено — поки невідомо”, - зазначив парламентарій.

Читайте також: На осінній сесії ПАРЄ обговорять переслідування корінних народів в окупованому Криму

Як повідомляв Укрінформ, комітет ПАРЄ з відбору суддів до Європейського суду з прав людини оцінив список кандидатів від України на посаду судді ЄСПЛ і рекомендував відхилити його.

"Комітет провів співбесіду з усіма кандидатами 16 вересня 2021 року. Комітет рекомендує Асамблеї відхилити список, тому що не всі кандидати відповідають критеріям для обрання суддею Європейського суду з прав людини, та звернутися до України з проханням подати новий список кандидатів", - йдеться у рішенні.

Серед кандидатів, запропонованих Україною - Микола Гнатовський, Олександр Мережко та Гаяне Нуріджанян.

Осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) проходить у Страсбурзі з 27 по 30 вересня 2021 року в змішаному форматі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-