Двох затриманих у Сімферополі кримських татар відправили у СІЗО - адвокат

Двох затриманих у Сімферополі кримських татар відправили у СІЗО - адвокат

Укрінформ
Затриманих напередодні у Сімферополі кримських татар відпустили 12 жовтня о 3-й годині ночі, крім Дилявера Меметова і Решата Параламова, яких вивезли у СІЗО м.Сімферополя на підставі «адміністративного арешту».

Про це у відео, опублікованому "Кримською солідарністю" у Фейсбуці, повідомила адвокат Ліля Гемеджи, передає Укрінформ.

«Двоє людей були адміністративно затримані та їх відвезли в ізолятор тимчасового тримання, розташований на бульварі Франка, 44 - це Дилявер Меметов і Решат Параламов. Решту відпустили по домівках до розгляду адміністративних справ у суді», - повідомила Гемеджи.

За її словами, людей протягом 14 годин незаконно тримали у так званому поліцейському відділі № 3 у м. Сімферополі.

Адвокат наголосила, що захист надав силовикам «безліч доказів», що не було скупчення людей та інших порушень санітарних норм в умовах COVID-19, що особам, які прибули до «Кримського гарнізонного військового суду», незаконно перешкоджали проходженню до залу суду.

Читайте також: Зеленський наполягає на посиленні санкцій проти РФ за «вибори» в Криму й ОРДЛО

Як зазначила Гемеджи, силовикам був наданий аудіозапис з судового засідання, на якому був заявлений і задоволений ряд клопотань захисту про допуск до суду на відкрите засідання слухачів і представників ЗМІ.

«Апеляційний військовий суд у м. Власиха Московської області переніс засідання з розгляду скарги на вирок фігурантам красногвардійської групи «справи Хізб ут-Тахрір» на 25 жовтня, але він встиг розглянути і задовольнити клопотання захисту про участь у засіданні слухачів і представників ЗМІ», - уточнила адвокат.

У зв'язку з цим, зазначила вона, «людей позбавили права на здійснення правосуддя як слухачів», у зв'язку з чим адвокати написали скарги в так звані прокуратуру і МВС.

За словами Гемеджи, стосовно затриманих були складені протоколи за ст. 20.6.1 КпАП (Невиконання правил поведінки під час запровадження режиму підвищеної готовності на території, на якій існує загроза виникнення НС) і за статтею 20.2.2. КоАП (Організація масового одночасного перебування і (або) пересування громадян у громадських місцях, що призвели до порушення громадського порядку).

Читайте також: Окупанти в Криму погрожують знести будинок кримському татарину

Адвокат повідомила, що в протоколах про адміністративне правопорушення захистом були відзначені допущені поліцією порушення, зокрема, людям не роз'яснювалися їхні права й обов'язки.

Резюмуючи інцидент із затриманням близько 20-ти кримських татар біля будинку «Кримського гарнізонного військового суду» і поліцейської дільниці № 3 у Сімферополі, Гемеджи зазначила, що це «захід, спрямований виключно на те, щоб знизити інтерес до кримінальних процесів і громадський резонанс до них, щоб відбити охоту у всіх, хто приходить до будівлі суду як слухачі, як група підтримки, як небайдужі».

Як повідомлялося, в понеділок, 11 жовтня, в окупованому Криму за, нібито, порушення заборони на проведення масових заходів (ст. 20.6.1 КпАП РФ) були затримані 15 кримських татар біля будівлі «Кримського гарнізонного військового суду». Серед них - активісти і родичі засуджених фігурантів красногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір», які мали намір дізнатися про результати засідання Апеляційного військового суду в м. Власиха Московської області. Пізніше біля будівлі поліцейського відділу № 3 у Сімферополі були затримані ще, як мінімум, 5 осіб.

Читайте також: Дії Росії у Криму несумісні з гуманітарним правом - МЗС Польщі

Нагадаємо, Південний окружний військовий суд м. Ростов-на-Дону 3 листопада 2020 року засудив Рустема Емірусеїнова до 17 років позбавлення волі, Ескендера Абдулганієва - до 12 років і Арсена Абхаїрова - до 13.

11 жовтня планувався розгляд скарги на їх вирок в Апеляційному військовому суді м. Власиха. Засідання було перенесено на 25 жовтня.

Фото: Лутфіє Зудієва, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-