Росія не допустила Аріфмеметова до суду, де проти нього виступав таємний свідок

Росія не допустила Аріфмеметова до суду, де проти нього виступав таємний свідок

Укрінформ
Російський суд, який видалив політв'язня Османа Аріфмеметова із залу суду «за порушення регламенту», відмовив йому у праві бути присутнім на черговому засіданні, де проти нього свідчив таємний свідок.

Про це у Фейсбуці з посиланням на адвоката Олексія Ладіна повідомляє «Кримська солідарність», передає Укрінформ. 

«У Південному окружному військовому суді відбувся допит таємного свідка «Белялова » щодо другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір». Суд не дозволив бути присутнім на важливому процесі підсудному Осману Аріфмеметову, якого усунули до стадії дебатів за порушення регламенту», - йдеться в повідомленні.

За словами Ладіна, захист почав судове слухання з клопотання про повернення в суд Аріфмеметова, однак суддя відмовив у заяві, не дивлячись на доводи адвокатів про необхідність присутності підсудного при допиті свідків.

Читайте також: Окупанти у Криму запроторили українського політв’язня Захтея у карцер

Таємний свідок під час допиту давав суперечливі показання, стверджуючи, що він нібито був присутній на деяких зборах, де мусульмани використовували один до одного «особливе звернення». Однак після низки питань з'ясувалося, що всі вони називали один одного по імені.

Також, на думку таємного свідка, фігуранти «справи» нібито давали якусь присягу, але пізніше він пояснив, що це є лише його припущенням.

«У мене склалося враження, що свідок недостатньо добре володіє російською мовою, але від перекладача відмовлявся», - повідомив Ладін.

Крім того, він вказав, що свідок неодноразово провокував захист, вказував на некоректність поставлених йому питань, поправляв адвокатів. Суду довелося повторно зачитувати йому обов'язки свідка, а коли він почав явно плутатися у своїх свідченнях, прокурор попросив перерву.

На думку адвоката, так званий свідок «із великою часткою ймовірності не був присутній на зборах, а озвучував завчений текст».

Читайте також: У РФ та Криму окупанти проведуть чергові судилища стосовно кримських татар

Як повідомлялося, 25 кримськотатарських громадських активістів - Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджіт Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Іззет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров та Раїм Айвазов - звинувачуються у причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», визнаної в Росії терористичною, але діючою без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об'єднання «Кримська солідарність». Умеров, Бекіров, Ізетов, Базаров та Айвазов звинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації, до довічного позбавлення волі). Решта по ч. 2 ст. 205.5 КК РФ (участь в діяльності терористичної організації, до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам справи було також пред'явлено звинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ (Приготування до насильницького захоплення влади, до 10 років позбавлення волі).

Фото: Shutterstock 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-