Вирок окупантів стосовно Іслямова оскаржили у касації, щоб звернутися до ЄСПЛ

Вирок окупантів стосовно Іслямова оскаржили у касації, щоб звернутися до ЄСПЛ

Укрінформ
Адвокат Микола Полозов подав касаційну скаргу на вирок стосовно власника телеканалу ATR Ленура Іслямова, визнаного російським судом винним в організації диверсії і створенні збройного формування.

Про це Полозов повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Сьогодні сторона захисту подала через Верховний суд Криму до Четвертого касаційного суду загальної юрисдикції касаційну скаргу на вирок стосовно Ленура Іслямова», - написав Полозов.

За його словами, з початку поточного року змінилися правила роботи Європейського суду з прав людини - тепер для дотримання критерію вичерпання засобів захисту всередині національної юрисдикції (в цьому випадку російської), необхідно пройти не дві інстанції, як раніше - першу та апеляційну, а й третю - касаційну.

Читайте також: Денісова відреагувала на вирок власнику ATR: Всі обвинувачення надумані й політичні

«Тільки після цього з'являється можливість звернення до ЄСПЛ», - констатував юрист.

За словами адвоката, ілюзій з приводу належного розгляду справи судом касаційної інстанції ані він, ані його підзахисний не мають, «однак процедури пройти необхідно, тоді формальних перешкод для звернення до ЄСПЛ вже не буде».

Полозов нагадав, що торік, у грудні російський суд заочно визнав Ленура Іслямова винним в організації вчинення диверсії, а також у створенні незаконного збройного формування і шести епізодах публічних закликів до порушення територіальної цілісності РФ. Був засуджений до 19 років позбавлення волі, а у квітні поточного року суд апеляційної інстанції змінив вирок у зв'язку з частковою декриміналізацією публічних закликів і зменшив розмір покарання до 18 років позбавлення волі, залишивши в решті частини вирок без зміни.

Як повідомлялося, Ленур Іслямов звинувачувався в створенні збройного формування, не передбаченого федеральним законом (ч. 1 ст. 208 КК РФ), у скоєнні диверсії (енергетичної блокади Криму), організованою групою із заподіянням значної майнової шкоди (п. п. "а" , "б" ч. 2 ст. 281 КК Росії), а також у шести епізодах публічних закликів до скоєння дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії з використанням засобів масової інформації (ч. 2 ст. 280.1, ч. 2 ст. 280.1, ч. 2 ст. 280.1, ч. 2 ст. 280.1, ч. 2 ст. 280.1, ч. 2 ст. 280.1 КК Росії).

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-