Кримськотатарський культурний центр «Куреш» у Херсоні відкрив публічний простір

Кримськотатарський культурний центр «Куреш» у Херсоні відкрив публічний простір

Фото
Укрінформ
У Херсоні відкрили новий публічний простір кримськотатарського культурного центру «Куреш».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей простір - місце, де ми можемо збиратися для реалізації наших завдань. Основне наше завдання - розвиток, збереження, популяризація кримськотатарської історії, культури, традицій. Ми хочемо про це розповідати, бо стикнулися з тим, що, здається, про кримських татар до 2014 року взагалі в принципі ніхто нічого не знав», - сказала на відкритті голова правління кримськотатарського культурного центру «Куреш» Ліля Джаксим.

Вона зазначила, що кримські татари у Херсоні стали селитися приблизно з 1967 року: після депортації вони намагалися повернутися в Крим, але їм не давали цього робити, тому вони обирали для проживання регіон, що межує з півостровом. З роками громада розширювалася, у 80-ті роки вона була досить великою, розповіла Джаксим. Потім з’явилася можливість повернутися у Крим - це робили і ті, хто жив у Херсоні, таким чином, громада в обласному центрі зменшилася.

У той час не було потреби відкривати якийсь простір, кримські татари у Херсоні збиралися або вдома, або на спільних заходах. Події 2014 року внесли свої корективи, люди знову вимушені були покинути Крим і селитися, зокрема, і в Херсоні.

Читайте також: Проєкт «Шлях/Yol» розповість українцям про історію та культуру кримських татар

«У 2014 році вирішили, що нам потрібно об’єднати зусилля, так народилася наша організація - кримськотатарський культурний центр «Куреш». Усі ці сім років ми робили різні проєкти, різні заходи: і маленькі, коли просто розповідали про події в Криму, про все, що пов’язано з нашими політв’язнями, - і культурні проєкти», - наголосила Джаксим.

Як зазначив під час презентації нового публічного простору голова херсонського Меджлісу Ібрагім Сулейманов, важливо якомога більше говорити про Крим, про тих людей, котрі залишилися на тимчасово окупованій території.

На церемонії відкриття гостей кримськотатарськими мелодіями зустрічав скрипаль, володар гран-прі міжнародних конкурсів, переможець дитячого міжнародного телевізійного конкурсу «Татли сес» Рустем Ємиратлі.

Фото: Ірина Староселець, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-