Апеляційний суд РФ залишив у силі вирок Чубарову - 6 років позбавлення волі

Апеляційний суд РФ залишив у силі вирок Чубарову - 6 років позбавлення волі

Укрінформ
Російський апеляційний суд у Сочі затвердив вирок голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову - позбавлення волі строком на 6 років.

Про це інформує в Фейсбуці "Кримська солідарність", передає Укрінформ. 

"Третій апеляційний суд загальної юрисдикції в Сочі заочно розглянув апеляційну заяву обвинувачення і захисту на вирок голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову. Позбавлення волі строком на 6 років залишилося в силі", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що адвокат Микола Полозов був відсторонений судом від захисту і брав участь у засіданні в якості слухача і заявника апеляції.

Полозов звернув увагу, що якщо раніше сторона обвинувачення просила суд продовжити термін покарання з 6 до 9 років, то сьогодні, вона відмовилася від збільшення терміну покарання.

За його даними, адвокат за призначенням зовсім наполягала на скасуванні вироку через порушення права на захист, однак доводи захисту судом вислухані не були.

Читайте також: Окупанти хочуть обезголовити кримськотатарський національний рух - Чубаров

Нагадаємо, раніше Полозова було відсторонено від захисту Рефата Чубарова у так званому «Верховному суді» Криму.

Незважаючи на відсторонення від захисту голови Меджлісу, Полозов подав апеляційну скаргу на рішення «Верховного суду» Криму у справі Чубарова. (КПК РФ дозволяє оскаржити судове рішення не тільки обвинуваченому та його захиснику, а й "іншій особі, чиї права і законні інтереси порушені винесеним судовим рішенням"). На подив адвоката, його скарга була прийнята, і йому дозволили ознайомитися з повним обсягом кримінальної справи.

Як зазначив Полозов, наступним етапом судового слухання є четвертий касаційний суд загальної юрисдикції в Краснодарі, після чого при небажаному вирішенні буде звернення до ЄСПЛ.

"Ідеальний кейс для ЄСПЛ. У рамках нашої стратегії "збери і зафіксуй якомога більше порушень на кожній стадії" ми йдемо з перевиконанням плану", - прокоментував юрист.

Нагадаємо, наприкінці березня 2020 року так званий «слідком Росії по Криму» заочно пред'явив обвинувачення голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову. Кримінальні справи порушено за частиною 1 статті 212 ( «організація масових заворушень»), частиною 2 статті 280.1 і частиною 1 статті 280.1 КК Росії ( «публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії»), яку пізніше скасували через декриміналізацію статті.

Читайте також: «Справа Чубарова»: жоден з чотирьох «потерпілих» не заявив про претензії до голови Меджлісу

26 лютого 2014 року перед будинком Верховної Ради АРК відбувся масштабний мітинг прихильників і противників територіальної цілісності України. Організатором проукраїнського мітингу біля стін парламенту автономії став Меджліс кримськотатарського народу, проросійського - "Русское единство", керованого Сергієм Аксьоновим.

У листопаді 2015 року Інтерпол призупинив ініційований Росією міжнародний розшук Чубарова. У квітні 2016 року Верховний суд Республіки Крим визнав Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборонив його діяльність на території Російської Федерації.

6 червня 2021 року так званий «Верховний суд» Криму призначив Чубарову 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму, штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і 200 годин виправних робіт (скасовані, в зв'язку з декриміналізацією відповідної статті).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-