Зеленський вважає перемовини з Путіним єдиним виходом для звільнення кримських політв’язнів

Зеленський вважає перемовини з Путіним єдиним виходом для звільнення кримських політв’язнів

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський наразі єдиний вихід для розв'язання питання щодо кримських політв’язнів вбачає у прямих перемовинах з президентом Росії й розраховує напрацювати нові рішення під час Кримської платформи.

Про це він заявив в інтерв’ю кримським журналістам, яке опублікувало інтернет-видання “Українська правда”, повідомляє Укрінформ.

“Усі списки сформовані завдяки роботі нашого омбудсмена. Питання політв’язнів для нас найважливіше. На жаль, воно загальмоване повністю. На сьогодні, окрім прямих перемовин з президентом Росії щодо кримських в’язнів, я іншого виходу не бачу. Можливо, ми зможемо напрацювати нові рішення саме під час Кримської платформи”, - сказав глава держави.

Він зазначив, що має перелік питань, які обговорює з усіма лідерами на зустрічах будь-якого формату, й запевнив, що питання ув’язнених кримчан завжди порушує.

“На жаль, важіль рішень на боці Росії, яка об’єднує політв’язнів з окупацією Криму. Для Кремля ці люди не українські політв’язні, оскільки там не визнають, що окупували Крим”, - підкреслив Президент.

Зеленський наголосив, що росіяни відокремлюють списки тих, хто перебуває в ОРДЛО, і тих українців, які перебувають у Криму або вже на території Росії. Водночас Україна, навпаки, об’єднує ці списки і говорить про те, що питання обміну всіх на всіх – це обмін включно з кримчанами.

Президент також заявив, що необхідно більше працювати на рівні європейських судів, оскільки "там ми працюємо ще недостатньо".

“Також я закликаю, щоб лідери тих чи інших країн, які нас підтримують, щоб вони також активно працювали і тиснули на президента Росії. Президент РФ сьогодні може спокійно повернути нам наших полонених, навіть якщо він не вважає, що вони політв’язні. Ми готові і до обмінів, і до будь-яких кроків, щоб повернути наших кримчан”, - наголосив Зеленський.

Читайте також: Питання Кримськотатарської автономії треба узгоджувати з корінним населенням – Президент

Як повідомляв Укрінформ, відкриття саміту Кримської платформи відбудеться в Києві 23 серпня.

Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Опубліковане в четвер інтерв’ю Президента Володимира Зеленського є частиною мультимедійного проєкту "Як ми будемо повертати Крим" Лабораторії журналістики суспільного інтересу та НВ, який об’єднав кримських журналістів, редакторів різних медіа, правозахисників та громадських діячів у "Кримську редакцію" для пошуку інструментів та рішень для деокупації півострова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-