Питання Кримськотатарської автономії треба узгоджувати з корінним населенням – Президент

Питання Кримськотатарської автономії треба узгоджувати з корінним населенням – Президент

Укрінформ
Перш ніж ухвалювати рішення щодо визнання Кримськотатарської національно-територіальної автономії, це питання треба узгоджувати з корінним населенням Криму.

Про це Президент України Володимир Зеленський сказав у інтерв'ю низці ЗМІ, текст якого оприлюднений на сайті УП, повідомляє Укрінформ.

«Це дуже важливий крок, яким повинна займатися Кримська платформа: вивчити законодавство, зміни до законодавства і запропонувати Президенту України вже узгоджений з корінним населенням Криму законопроєкт. Я знаю, що за попередньої влади були якісь напрацювання. Чи вони погоджені з моїм офісом? Ні. Чи вони погоджені з кримськотатарським суспільством? Не знаю. Я не знаю, наскільки цей законопроєкт нормальний», - сказав Зеленський. Він зазначив, що тут ще треба працювати.

Водночас глава держави на прохання журналістів прокоментував нещодавно ухвалений закон про корінні народи. За словами Президента, це один з важливих законів, «який говорить саме кримським татарам, що це їхня земля, без натяків, а в реальних діях».

Читайте також: Кримська платформа спрямована на те, щоб світ трохи прокинувся — Чубаров

«Я вважаю, що це об’єднує людей, які живуть саме там, які розуміють, що це їхня земля, і про це не просто говорить Президент, а закон вже прийнято. Тому такі кроки важливі, щоб ядро людей, які вважають Крим своєю землею і частиною України, не розпадалося. Місцева окупаційна влада і Російська Федерація, зокрема, роблять усе, щоб провести межу в кримському суспільстві, щоб розділити цих людей. Ми повинні робити навпаки, все для того, щоб там люди розуміли, що тільки в Україні Крим буде щасливим», - підкреслив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада на позачерговому засіданні 1 липня ухвалила Закон “Про корінні народи України”, ініційований Президентом Володимиром Зеленським. Відповідне рішення підтримали 325 народних депутатів.

Читайте також: «Кримська платформа» об'єднає усі зусилля для деокупації та захисту корінних народів - ОП

У пояснювальній записці зазначається, що метою документа є визначення правового статусу корінних народів України та встановлення правових гарантій на повне володіння всіма правами людини і основоположними свободами осіб, що належать до корінних народів України, які встановлені нормами міжнародного права, передбачені в Конституції та законах України.

Так, згідно із законом, поняття "корінний народ України" визначається як “автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України”. Відповідно до цього визначення, законом пропонується встановити, що корінними народами України є кримські татари, караїми, кримчаки.

Читайте також: Зеленський підписав Закон «Про корінні народи України»

Згідно з положеннями законодавчого акта, корінні народи України та їх представники мають право, колективно та індивідуально, на повне володіння всіма правами людини і основоположними свободами, визначеними у Статуті Організації Об’єднаних Націй, Загальній декларації прав людини, Декларації ООН про права корінних народів та в міжнародних договорах, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою, а також передбаченими у Конституції та законах України.

Законом визначаються гарантії щодо правового захисту від будь-яких дій, направлених на позбавлення ознак етнічної приналежності та цілісності як самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей; виселення або примусове переміщення із місць компактного проживання в будь-якій формі; примусову асиміляцію або примусову інтеграцію в будь-якій формі; заохочення або розпалювання расової, етнічної чи релігійної ненависті, направленої проти корінних народів України.

Ухваленим документом гарантуються культурні, освітні, мовні та інформаційні права корінних народів України, права корінних народів України на сталий розвиток.

Законом передбачається визначення правового статусу представницьких органів корінних народів України, їх ресурсного забезпечення, питання міжнародного представництва.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-