У Криму ще двох жителів Ялти звинуватили у «справі Свідків Єгови»

У Криму ще двох жителів Ялти звинуватили у «справі Свідків Єгови»

Укрінформ
В окупованому Криму ще двом жителям Ялти "шиють" екстремізм, звинувачуючи у "справі Свідків Єгови".

Про це повідомляє у Фейсбуці Кримська солідарність, передає Укрінформ.

"В Ялті порушили кримінальні справи проти двох Свідків Єгови - Дар'ї Кузьо та Петра Жильцова. Кузьо обрано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд, Жильцова після доби в ізоляторі тимчасового тримання відправили під домашній арешт", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Держдеп: Окупанти продовжують релігійні утиски у Криму

Так зване Головне слідче управління Слідкому Росії по Криму і Севастополю обвинувачує 33-річного Петра Жильцова за статтею про організацію діяльності екстремістської організації (частина 1 статті 282.2 КК РФ) та фінансування екстремістської діяльності (частина 1 статті 282.3 КК РФ). Покарання за цими статтями передбачає як великі штрафи, так і позбавлення волі на строк до десяти років позбавлення волі.

Дар'ю Кузьо обвинувачують за статтею про фінансування екстремістської діяльності (частина 1 статті 282.3 КК Росії).

Зазначається, що раніше Жильцов проходив як свідок у "справі" іншого жителя Криму - Тараса Кузьо (чоловіка Дар'ї Кузьо), який обвинувачувався за тими самими статтями, за якими зараз обвинувачують Жильцова. Його також тримають під домашнім арештом.

Читайте також: В окупованому Криму триває цинічний наступ на права людини - Джапарова

Як повідомлялося, 20 квітня 2017 року Верховний суд РФ визнав "Свідків Єгови" екстремістською організацією і заборонив її діяльність на території РФ. 16 серпня 2017 року Міністерство юстиції РФ додало кримські осередки "Свідків Єгови" до списку екстремістських організацій.

У 2018 році співробітники ФСБ РФ провели обшуки у "Свідків Єгови" в Ялті, Алупці, Севастополі та Джанкої.

У 2020 році було ухвалено перші вироки учасникам організації з позбавленням волі. 5 березня 2020 р. Джанкойський районний «суд» визнав винним Сергія Філатова у створенні відділення релігійної організації "Свідків Єгови" (ст.282.2 ч.1 КК РФ) і призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 6 років з позбавленням права займатися просвітницькою діяльністю і з обмеженням волі строком на 1 рік з відбуванням основного покарання у виправній колонії загального режиму.

Читайте також: Переслідування «Свідків Єгови» у Криму: окупанти кажуть про завершення «слідства» проти керчанина

Також 5 березня Ялтинський міський "суд" засудив жителя Ялти Артема Герасимова до штрафу в розмірі 400 тисяч рублів (близько 150 тис. грн) за організацію в місті релігійного об'єднання "Свідки Єгови". Проте 4 червня 2020 року «Верховний суд» Криму задовольнив апеляційну скаргу "прокуратури" й ухвалив рішення про позбавлення Герасимова волі строком на шість років. Його взяли під варту відразу в залі "суду".

Обидва кримчанина були етаповані в колонію для відбування покарання. Також відомо, що ще як мінімум 4 кримчанина знаходяться під вартою у СІЗО Сімферополя, а двоє - під дією підписки про невиїзд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-