В окупованому Криму триває цинічний наступ на права людини - Джапарова

В окупованому Криму триває цинічний наступ на права людини - Джапарова

Укрінформ
Діяльність російської окупаційної адміністрації в Криму є відвертим та цинічно спланованим наступом на права людини.

Про це сказала перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова під час обговорення агресії Росії та Кримської платформи з першим заступником міністра закордонних справ Ірландії Наелом Берджесом, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС.

Під час відеоконференції Джапарова поінформувала співрозмовника про безпрецедентне нарощування сил РФ уздовж державного кордону України, на тимчасово окупованих територіях на сході України та в Криму, що супроводжується посиленням пропаганди та агресивної риторики російською стороною.

Читайте також: Переслідування «Свідків Єгови» у Криму: окупанти кажуть про завершення «слідства» проти керчанина

Перша заступниця міністра зазначила, що за роки окупації Росія перетворила Крим не на туристичну перлину, як вона декларувала, а "на військову базу в Чорному морі".

«Росія завдала Україні непоправної шкоди, зокрема заселенням громадянами Росії Криму, розбудовою військової інфраструктури, незаконним видобутком природних ресурсів. Особливо бентежить водне питання. Росія як держава-окупант нехтує своїми зобов’язаннями щодо захищеного населення», - наголосила Джапарова.

У цьому зв’язку високопосадовиця звернулась до ірландської сторони з проханням разом з міжнародними партнерами посилити політико-дипломатичний тиск на РФ з вимогою дотримуватись узятих на себе міжнародних зобов’язань.

Читайте також: В окупованому Криму ФСБ прийшла з обшуком до кримського татарина

Джапарова поінформувала Берджеса про ситуацію в Криму, зазначивши, що вона постійно погіршується, особливо у контексті безпеки та ситуації з правами людини. Дипломатка, зокрема, наголосила на загрозах, які становить зростаюча мілітаризація Росією тимчасово окупованого Криму та частин Чорного та Азовського морів для всіх держав регіону, та відповідних наслідках для свободи судноплавства та торговельно-економічної ситуації.

«Діяльність російської окупаційної адміністрації в Криму є відвертим та цинічно спланованим наступом на права людини та основоположні свободи, підриває норми та принципи міжнародного гуманітарного права», - заявила вона.

Читайте також: РФ боїться запуску «Кримської платформи» — експерт

Співрозмовники також обговорили питання заснування Кримської платформи як інструмента формування міжнародної коаліції для деокупації Криму та відповіді міжнародної спільноти на порушення норм та принципів міжнародного права.

Перша заступниця міністра поновила запрошення главі ірландського уряду взяти участь в інавгураційному саміті Кримської платформи.

Зі свого боку, Берджес підтвердив підтримку Ірландією Кримської платформи і її цілей.

Джапарова наголосила, що Україна залишається відданою проведенню глибоких реформ і виконанню Угоди про асоціацію з метою створення для набуття Україною повноправного членства ЄС. У цьому зв’язку вона відзначила важливість фіксації європейської перспективи України та її підтримки державами-членами ЄС.

Читайте також: В окупованому Криму редактора газети оштрафували за публікацію доповіді ООН зі згадкою Меджлісу

Як повідомляв Укрінформ, Російська Федерація останнім часом нарощує війська поблизу державного кордону України на півночі, сході та півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ. Паралельно РФ веде пропагандистську кампанію на виправдання агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-