В окупованому Криму редактора газети оштрафували за публікацію доповіді ООН зі згадкою Меджлісу

В окупованому Криму редактора газети оштрафували за публікацію доповіді ООН зі згадкою Меджлісу

Укрінформ
В окупованому Росією Криму «суд» оштрафував на 4 тисячі рублів (1500 грн) редактора кримськотатарської газети «Къырым» Бекіра Мамутова за публікацію доповіді Генсека ООН.

У доповіді без пояснень згадується заборонений в РФ представницький орган кримських татар - Меджліс. Про це повідомив сам Мамутов у прямому ефірі, який опублікував у Фейсбуці активіст Заїр Смедляєв, передає Укрінформ.

«За підсумками засідання суду, мені, як редактору газети «Къырым», оголосили штраф у розмірі 4 тисячі рублів», - повідомив Мамутов.

Читайте також: «Справа Чубарова»: ще один «потерпілий» заявив, що не має претензій до голови Меджлісу

За його словами, на сьогоднішньому засіданні, як і на попередньому, він намагався донести до суду, що претензії Роскомнагляду, який подав позов за згадку газетою Меджлісу, не обгрунтовані, оскільки йдеться про публікацію не редакційної статті, а виступу генсека ООН зі згадкою Меджлісу.

Ба більше, зазначив Мамутов, в самому виступі генсека двічі наголошується, що діяльність Меджлісу заборонена в РФ.

«Зараз вони вже прискіпуються до того, що, публікуючи доповідь, ми детально не розписали і не пояснили, що під згаданим Меджлісом мається на увазі Меджліс кримськотатарського народу, а не меджліс як збори чи засідання», - розповів Мамутов.

Читайте також: Суд окупантів поновив слухання у «справі Джемілєва» і дослідив нові «відеодокази»

Редактор пояснив, що в Криму будь-якій людині відомо про Меджліс кримськотатарського народу і скорочення назви органу до одного чи двох слів «часте явище в журналістській практиці». Попри доводи редактора газети, «суд» оголосив про винесення йому адміністративного покарання.

За словами Мамутова, він має намір оскаржити це рішення.

Як повідомлялося 1 квітня 2021 року в третій дільниці «мирового суду» Київського району Сімферополя почали розглядати позов Роскомнагляду щодо редактора газети «Къырым» за публікацію доповіді Генсека ООН, в якій згадувався Меджліс. Стосовно Мамутова був складений протокол за ст. 13.15 КпАП РФ. Федеральна служба з нагляду у сфері зв'язку та інформаційних технологій і масових комунікацій угледіла в цій публікації порушення, оскільки Росія визнала Меджліс екстремістською організацією, діяльність якої заборонена, і згадка його в ЗМІ має йти з обов'язковим зазначенням про заборону її діяльності в РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-