МЗС та «Фонд Східна Європа» домовилися про підтримку експертної мережі Кримської платформи

МЗС та «Фонд Східна Європа» домовилися про підтримку експертної мережі Кримської платформи

Укрінформ
Міністерство закордонних справ та Міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа» підписали меморандум про співпрацю з метою підтримки експертної мережі Кримської платформи, до якої вже долучилися 180 експертів з 33 країн.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні міністерства.

Підписання документа відбулося 29 липня. Після підписання міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що тема деокупації Криму об’єднає найбільшу в історії України глобальну експертну мережу аналітиків і науковців.

“Вже маємо майже 180 українських та іноземних експертів з 33 країн. І ці цифри зростатимуть”, - зазначив міністр.

Читайте також: Зеленський: Кримська платформа може стати важливим інструментом безпеки на Чорному й Азовському морях

Меморандум передбачає започаткування "Фондом" окремої Програми, яка підтримуватиме дослідницькі проєкти незалежних аналітичних центрів з багатьох країн світу та громадянського суспільства, надаватиме інформаційну підтримку Кримській платформі, підтримуватиме заходи, конференції, семінари та круглі столи в її рамках.

“Звільнення Криму - це історичне завдання Української держави. Для цього Крим має бути постійно присутнім в експертній та науковій думці світу. Саме тому з ініціативи Президента України Володимира Зеленського ми створюємо Кримську платформу і глобальну експертну мережу як один з її важливих рівнів”, - зауважив міністр.

Мережа об’єднає представників українських та іноземних неурядових організацій, аналітичних дослідницьких центрів і правозахисників, які досліджують весь спектр проблем російської окупації Криму. Вони вироблятимуть конкретні ідеї та пропозиції, даватимуть фахові оцінки ситуації заради ефективності політики деокупації Криму.

“Ще ніколи в історії України жодна тема не об’єднувала таку кількість аналітиків і світлих голів для спільного пошуку рішень проблем російської окупації півострова. Переконаний, такий високий інтерес вже на старті свідчить, що експерти відчувають: Кримська платформа - це реальний механізм, який матиме довгострокові наслідки для України та світу”, - підкреслив Кулеба.

Міністр висловив вдячність президенту "Фонду Східна Європа" Віктору Ляху за партнерство. На його переконання, експертна дипломатія як частина публічної дипломатії допоможе Україні тримати Крим у постійному фокусі світової спільноти та відіграватиме дуже важливу роль у досягненні цілей Кримської платформи.

Читайте також: В естонському парламенті підтримали створення Кримської платформи

Лях підкреслив, що Фонд поділяє цілі та завдання Кримської платформи: «Я хочу відзначити надзвичайно активну та відкриту позицію міністерства. Переконаний, що консолідація зусиль держави та громадянського суспільства сприятиме кращій поінформованості міжнародної спільноти щодо реальної ситуації в Криму та ефективній протидії усім негативним наслідкам російської окупації».

Як повідомляв Укрінформ, вже 28 держав та міжнародних організацій підтвердили участь у саміті Кримської платформи 23 серпня в Києві.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-