У російських СІЗО не дотримуються антиковідних заходів попри спалах – правозахисники

У російських СІЗО не дотримуються антиковідних заходів попри спалах – правозахисники

Укрінформ
Кримські татари, обвинувачені у другій сімферопольській «справі Хізб ут-Тахрір», розповіли адвокатам, що в СІЗО-1 Ростова-на-Дону не дотримуються антіковідних заходів за наявності масової захворюваності з ознаками коронавірусу.

Про це в Фейсбуці повідомляє Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«У Південному окружному військовому суді розглядатимуть другу сімферопольську «справу Хізб ут-Тахрір», у якій проходять Рустем Сейтхалілов, Ескендер Сулейманов, Акім Бекіров, Сейтвелі Сейтабдієв і Асан Яніков. Підсудні кримські татари розповіли адвокату про масову захворюваність невідомим вірусним захворюванням у їхній камері», - йдеться в повідомленні.

За словами адвоката Рустема Кямілєва, його підзахисного Сейтхалілова було вивезено на засідання з СІЗО після того, як прийняв велику кількість пігулок. Він також повідомив, що в камерах ростовського СІЗО-1, де перебувають Сейтхалілов і Сулейманов, розміщують по 8 осіб.

Читайте також: Троє кримських татар захворіли на COVID-19 у російському СІЗО

«Практично всі хворіють, а один з них втратив нюх. Медико-санітарна частина СІЗО, за словами підсудних, такі заходи не вживає, градусник показує у всіх однакову температуру, медики лікують їх парацетамолом», - повідомив адвокат.

Аналогічна ситуація з фігурантами даної «справи» і в інших підгрупах, повідомляє Кримська солідарність.

Так, за словами адвоката Еміне Авамілєвої, в ході спілкування з Рустемом Шейхалієвим у рамках засідання апеляційного суду в м. Власіха (РФ) стало відомо, що підзахисного турбують головний біль, ломота в тілі і підвищена температура, про що він повідомив в медсанчастину ізолятора ще до відправки в суд. Проте прибулі в СІЗО медики швидкої допомоги вирішили, що температура дозволяє Шейхалієву брати участь у процесі.

Також медики назвали задовільним його артеріальний тиск, який становив 140/90 мм рт. ст. за норми 110/70.

Читайте також: Російський суд залишив під арештом п'ятьох кримських татар, яким «шиють» тероризм

Захист клопотала про відкладення засідання з розгляду апеляції через погане самопочуття Шейхалієва, у якого був узятий тест на наявність коронавірусної інфекції. Водночас інші підсудні змушені були перебувати з ним в одній камері без масок і за відсутності соціальної дистанції.

Суд не став переносити слухання, «оскільки немає реальних підтверджень, що Шейхалієв захворів саме на COVID-19, а його стан здоров'я, за словами фельдшера, дозволяє йому брати участь у слуханні».

Як повідомлялося, у складі другої сімферопольської групи «справи Хізб ут-Тахрір» - 25 кримськотатарських громадських активістів. Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муедінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Иззет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдіев, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв , Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов обвинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», визнаної в Росії терористичною, але діючою без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Читайте також: Фігуранту «алуштинської справи» у Росії перенесли суд - підозрюють коронавірус

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об'єднання «Кримська солідарність». Умеров, Бекіров, Ізетов, Базаров і Айвазов обвинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації», до довічного позбавлення волі). Решта за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь в діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі). Усім фігурантам справи було також висунуто обвинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-