«Суд» у Криму зобов'язав пояснити відмову у видачі тіла убитого Рахімова

«Суд» у Криму зобов'язав пояснити відмову у видачі тіла убитого Рахімова

Укрінформ
Суд окупаційної влади в Криму вирішив, що слідство у «справі Рахімова», убитого російськими силовиками під час обшуку в Сімферополі, зобов'язано надати документи, що виправдовують відмову від видачі його тіла родичам.

Про це повідомляє в Фейсбуці Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«У Київському районному суді при розгляді скарги захисту у справі вбитого силовиками Набі (Аюба) Рахімова, суддя Михайло Білоусов зобов'язав слідком Криму пред'явити постанову про порушення кримінальної справи щодо Рахімова і відмову у видачі тіла його родичам і адвокатам», - йдеться в повідомленні.

За словами адвоката Едема Семедляєва, розгляд скарги по суті було відкладено на 23 липня через відсутність заявника - адвоката Сіяра Панича, який ініціював скаргу проти російського слідчого комітету.

Читайте також: Окупанти у Криму не видають рідним тіло убитого Рахімова - адвокат

Крім того, суд не зміг організувати участь у слуханні вдови убитого Сохіби Бурханової через відеоконференцзв'язок із Центру тимчасового утримання іноземних громадян при тому, що захист наполягав на її участі у процесі ще на минулому розгляді.

За рішенням окупаційного суду, на наступному засіданні слідчий Слідкому повинен буде надати постанову про порушення кримінальної справи щодо Рахімова, а також документ, на підставі якого родичам не видають його тіло.

Раніше адвокат Панич відправляв кілька клопотань у СК про видачу тіла Рахімова сім'ї та надання адвокату можливості вивчити матеріали справи. У зв'язку з відсутністю відповіді від Слідчого комітету, захисник звернувся зі скаргою до судової інстанції. Пізніше йому відповіли, що тіло не може бути повернуто, оскільки все ще проводиться судово-медична експертиза. Коли терміни останньої підійшли до кінця і юрист направив ще одне звернення, то отримав відповідь, що тіло не буде видано зовсім, у зв'язку з порушеною проти покійного кримінальної справи за статтею 205.5 («Участь у діяльності терористичної організації») і на підставі того, що «тіла терористів, убитих під час затримання, не видаються родичам згідно зі статтею 14.1 Федерального закону №8«Про поховання та похоронну справу».

Читайте також: Убитому в Криму Рахімову ЄСПЛ у 2014 році присудив компенсацію

Як повідомлялося, 11 травня 2021 року в Сімферопольському районі окупованого Криму в ході обшуку російські силовики розстріляли громадянина Узбекистану Набі (Аюба) Рахімова, стверджуючи, що він чинив їм збройний опір. Наступного дня щодо вдови Рахімова Сохіби Бурханової Совєтський районний «суд» ухвалив адміністративне видворення за межі РФ за ст. 18.8 КоАП РФ (порушення іноземним громадянином або особою без громадянства правил в'їзду в РФ або режиму перебування в РФ).

ЄСПЛ своєю чергою прийняв рішення залишити Сохібу Бурханову у Росії, згідно з правилом 39 регламенту Європейського суду про попередні заходи, що дають змогу забезпечити безпеку людини на час розгляду її справи.

За останніми даними, Бурханова знаходиться в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян, розташованому у с. Новоукраїнське Краснодарського краю (РФ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-