ПАРЄ сьогодні проголосує резолюцію на захист кримських татар

ПАРЄ сьогодні проголосує резолюцію на захист кримських татар

Укрінформ
Парламентська асамблея Ради Європи проведе дебати і ухвалить резолюцію, яка містить жорстку міжнародну критику держави-окупанта – Росії – через продовження грубих порушень прав людини і міжнародного права.

Про це йдеться у проєкті резолюції ПАРЄ «Ситуація відносно кримських татар» (порушення прав кримськотатарського народу в окупованому Росією Криму – ред.), дебати і голосування щодо якої пройдуть увечері 23 червня на літній сесії Асамблеї, передає власний кореспондент Укрінформу.

Автором доповіді з цього питання є ісландський парламентар, представниця Піратської партії Ісландії та політичної групи соціалістів, демократів і зелених в ПАРЄ Торхільдур Сунна Аеварсдоттір.

«Асамблея суворо засуджує окупацію частини території України – Автономної Республіки Крим і міста Севастополя – Російською Федерацією та твердо підтверджує невизнання їхньої анексії», - наголошується у проєкті документа.

Асамблея вимагає від РФ виконати резолюцію Генеральної Асамблеї ООН, а також інші міжнародно-правові рішення щодо припинення окупації та відновлення територіальної цілісності України.

У ПАРЄ відзначають, що репресії російського окупаційного режиму проти кримських татар включають убивства, зникнення із застосуванням сили, тортури, нелюдське поводження, що принижує гідність. Це все здійснюється російськими силовиками із застосуванням протиправних і несправедливих юридичних процедур.

Окрім цього, заявляє доповідач, окупанти, зловживаючи російським законодавством, силоміць протиправно переміщують кримських татар на територію РФ.

У проєкті резолюції ПАРЄ також вимагає від російської окупаційної влади скасувати заборону на відвідування Криму лідерами кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим і Рефатом Чубаровим.

Читайте також: У ПАРЄ не стали карати Гончаренка за український прапор

Як заявила напередодні голова Постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Марія Мезенцева, українським депутатам, попри супротив російського лобі, вдалося внести принципові поправки до проєкту резолюції на захист прав кримських татар на території окупованого Росією Криму.

У Страсбурзі 21-24 червня проходить літня сесія ПАРЄ. Делегати працюють у гібридному (змішаному) форматі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-