Права кримських татар: делегація України подолала російське лобі в ПАРЄ - Мезенцева

Права кримських татар: делегація України подолала російське лобі в ПАРЄ - Мезенцева

Ексклюзив
Укрінформ
Українським делегатам у Парламентській асамблеї Ради Європи попри спротив російського лобі вдалося внести принципові правки до проєкту резолюції на захист прав кримських татар на території окупованого Росією Криму.

Про це у коментарі кореспонденту Укрінформу заявила голова Постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Марія Мезенцева.

«Ще не розпочалися голосування на літній сесії, але ми вже можемо констатувати величезну перемогу. Сам факт того, що файл, який називається «стан кримських татар», а ми його ще називаємо «про порушення прав кримських татар», є на літній сесії. Це величезна перемога», - відзначила голова української делегації в Асамблеї.

Мезенцева також повідомила, що упродовж квітня-травня уся делегація боролася за недопущення включення до тексту документу правок, що їх вносили представники російського лобі у ПАРЄ, і які підірвали би зміст документу та його спрямованість на захист кримських татар.

«Тобто лобі російське ми збили», - наголосила народний депутат.

Вона висловила упевненість, що правки, які подала Україна, будуть підтримані під час голосування за резолюцію, адже їх вже затвердив профільний комітет ПАРЄ.

«Ми дуже високо оцінюємо і поважаємо текст резолюції», - додала Мезенцева.

Серед інших пріоритетів української делегації на літній сесії ПАРЄ вона відзначила дебати по конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція).

«Україна брала активну участь у написанні цього міжнародного документу, є стороною-підписантом. Але минуло 10 років, і український парламент не може спромогтися ратифікувати конвенцію», - констатувала Мезенцева.

Вона висловила переконання, що Верховна Рада України повинна ратифікувати Стамбульську конвенцію вже цього року.

Говорячи про запланований на понеділок, 21 червня, виступ перед делегатами ПАРЄ міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто, як представника головуючої у Комітеті міністрів Ради Європи країни, Мезенцева повідомила, що угорський урядовець найближчим часом планує відвідати Україну, зокрема, лінію розмежування на сході країни.

Вона також зазначила, що українські депутати візьмуть активну участь у дебатах про права діаспор у Європі та щодо загрози для усієї Європи через ситуацію у Білорусі.

Читайте також: Світ не повинен визнавати вибори до Держдуми Росії – віцепрезидент ПАРЄ

Як повідомлялося, у Страсбурзі 21-24 червня проходить літня сесія ПАРЄ. Делегати працюють у гібридному форматі.

Дебати і голосування проекту резолюції щодо порушення прав кримських татар в окупованому Криму (The situation of Crimean Tatars) заплановані на середу, 23 червня.

Фото: sluga-narodu.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-