Куніцин: Подача води у Крим - це наш «джокер» у переговорах з Росією

Куніцин: Подача води у Крим - це наш «джокер» у переговорах з Росією

Укрінформ
Питання водопостачання окупованого Криму — одна з переваг України в перемовинах з Росією.

Таку заяву в ефірі телеканалу "Дом" зробив голова Консультативної ради у справах ветеранів війни Сергій Куніцин, який до 2014 року займав різні керівні посади в Автономній Республіці Крим.

Він підкреслив, що Росія не здатна самостійно вирішити проблему водопостачання окупованого півострова.

Читайте також: Мало і поганої якості: правозахисник розповів про ситуацію з водою в окупованому Криму

"І коли триває полеміка з приводу того, що "то нехай вони самі там забезпечують", у мені борються дві людини: як політик — я проти подачі води, як людина, яка керувала Кримом і там виросла, я розумію, що це єдиний "джокер" загалом між нами та Росією. І його треба розумно використовувати", — зазначив Куніцин.

Він нагадав, що Північно-Кримський канал, який до 2014 року забезпечував Крим водою, зараз не функціонує: русло заросло, а насосні станції не ремонтувалися. І навіть якщо постачання води поновиться, то для відновлення каналу буде потрібен час і великі кошти.

"Думаю, буде потрібно кілька мільярдів рублів, щоб налагодити каналу працездатний стан. Припустімо, якщо завтра ми вирішили дати воду, то ще протягом кількох місяців потрібно буде канал ремонтувати та готувати, а десь із місяць він буде заповнюватися. Тобто потрібно близько трьох місяців", — оцінює ситуацію Куніцин.

Він уточнив, що забезпечити себе водою самостійно кримські міста не в змозі: водосховища на півострові заповнені приблизно на 15%, незважаючи на те, що російські телеканали запевняють у 90-відсотковому заповненні.

Читайте також: Росія не отримає воду для Криму навіть у силовий спосіб - Резніков

"Забезпечити водою себе можуть Ялта, Алушта, де гірські річки, і Севастополь - і то з певним ризиком. А все інше?" — зазначив колишній кримський чиновник.

За словами Куніцина, кілька років тому з ним на контакт вийшли представники російської сторони, які намагалися дізнатися, якими можуть бути умови України, якщо Росії вдасться домогтися угоди щодо постачання води до Криму.

"Тобто вода для них невирішене питання без України. Тому треба шукати формулу, і на цьому виграти", — переконаний Куніцин.

Читайте також: Питання постачання води до Криму можуть розглянути у разі гуманітарної катастрофи — Кравчук

Він додав, що українська сторона повинна "змусити Путіна" звернутися до українського керівництва для вирішення питання з водопостачанням Криму.

"Панове, якщо у нас немає природного газу, якщо навіть у 2014-2015 роках, у найважчі роки війни, ми розуміли, що не виживемо, не дамо тепло людям, не забезпечимо підприємства, то наші президенти, навіть в умовах війни, зверталися. А ви кричите на кожному розі, що у вас проблеми, — то чому ви не попросите? Нехай ваш найголовніший начальник звертається до українського керівництва, і тоді можна буде думати, яким чином цю проблему розв'язувати, тому що "джокер" може теж піти",— резюмував Куніцин.

До 2014 року основним джерелом постачання води до Криму був Північно-Кримський канал із забором води з Каховського водосховища. Канал забезпечував до 85% потреб Криму в прісній воді. Його протяжність — 402,6 км, з них 73% припадає на територію півострова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-