Питання постачання води до Криму можуть розглянути у разі гуманітарної катастрофи — Кравчук

Питання постачання води до Криму можуть розглянути у разі гуманітарної катастрофи — Кравчук

Укрінформ
Україна може розглянути можливість постачання води в окупований Крим у разі виникнення на півострові гуманітарної катастрофи. 

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" сказав глава української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук.

"Я завжди робив акцент: не просто давати воду, а якщо станеться, чого я не хотів би, гуманітарна катастрофа в Криму з точки зору забезпечення водою... Тому питання про воду окремо може бути розглянуто у разі гуманітарної катастрофи, а не в плані "дай воду, тому що цього хоче Росія"", — зазначив Кравчук.

Він уточнив, що всю відповідальність за те, що відбувається в Криму, несе Росія, в тому числі в питанні забезпечення водою населення. "Я керуюся міжнародними нормами, а саме: країна, яка окупувала будь-яку територію, несе повну відповідальність за життя людей на цій території. За політику, яку вона там проводить, за стан народу. Це відповідальність окупаційної влади, а не України", — підкреслив очільник української делегації в ТКГ.

Читайте також: Резніков - про воду для Криму: Погрози Росії подати позови викликають сміх

Кравчук пояснив, що навіть якщо доведеться розглядати питання постачання води до Криму, це не означає, що вода буде подаватися відразу. Цьому передуватиме процес переговорів. "Це не робиться так, що трапилася катастрофа, і відразу відбуваються якісь дії. У всьому світі такий процес виглядає так: обговорюється питання, приймаються рішення на певних умовах, і тільки після цього можна говорити, як і що буде робитися", — додав він.

Як повідомляв Укрінформ, в окупованому Криму продовжують знижуватися запаси води в місцевих водоймищах.

До 2014 року Україна забезпечувала 85% потреб Криму в прісній воді завдяки Північно-Кримському каналу, що з'єднує Дніпро з півостровом. Після окупації Криму Росією постачання води до Криму було припинено. В даний час запаси води на півострові поповнюються з водосховищ і підземних джерел. За заявою кримських екологів, регулярне використання підземних джерел призводить до засолення кримського ґрунту.

Моніторингова місія ООН в Україні неодноразово заявляла про необхідність доступу її експертів на територію окупованого півострова, підкреслюючи, що Росія несе основну відповідальність за забезпечення водопостачання півострова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-