Мало і поганої якості: правозахисник розповів про ситуацію з водою в окупованому Криму

Мало і поганої якості: правозахисник розповів про ситуацію з водою в окупованому Криму

Укрінформ
Заяви російських телеканалів про 90-відсоткове заповнення водосховищ окупованого Криму не відповідають дійсності. Води на півострові не лише мало, вона ще й поганої якості.

Як повідомляє Укрінформ, про це у програмі "На самом деле: Крым" телеканалу "Дом" заявив координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров.

"Тече трохи води, оскільки цього року було багато опадів. Крім того, це все вода зі свердловин: вона помпою подається далі, в бік сходу Криму — до Феодосії, Ленінського району, Керчі", — пояснив Джеппаров.

Проблему з водою підсилює збільшення чисельності населення через приїзд людей з Росії. За словами Джеппарова, населення столиці АР Крим — міста Сімферополя — зросло більш ніж удвічі.

"Якщо на периферії обходяться свердловинами, колодязями, то в Сімферополі свердловини навряд чи розв'яжуть проблему дефіциту води. Але ж зараз у Сімферополі зводяться величезні об'єкти, будується житло. Десятки тисяч квартир, які споживатимуть воду, будуються за старим принципом, без поділу води на технічну й питну. Тим більше, що всі водосховища, розташовані навколо, незаповнені", — підкреслює Джеппаров.

Читайте також: Росія не отримає воду для Криму навіть у силовий спосіб - Резніков

Крім нестачі води, існує проблема її якості. "У Сімферополі дуже нехороша вода, вона і на периферії не дуже хороша. Надалі це може загрожувати захворюваннями", — говорить правозахисник.

Нестача води підриває й економіку півострова. Зокрема, сільське господарство. "Зрозуміло, що вода не буде зрошувати сільгосппідприємства, оскільки її просто немає. Значить, йдеться про загибель сільського господарства. Необхідно переорієнтуватися, але для цього потрібні роки, і складно переорієнтувати сільське господарство на якісь інші речі, скажімо, сільгоспкультури або тваринництво. І населення йде, тому що тут вони виробляли та продавали свою продукцію, а тепер не можуть цього робити", — акцентував Джеппаров.

Читайте також: Крим з водою і без: окупанти продовжують спекулювати кризовою темою

Як повідомлялося, до 2014 року основним джерелом постачання води до Криму був Північно-Кримський канал із забором води з Каховського водосховища, спеціально побудованого в нижній течії річки Дніпро. Канал починається від Каховського водосховища, проходить через Перекопський перешийок, йде повз Джанкой і далі на південний схід, доходячи до околиць Керчі. Довжина — 402,6 км, протяжність у межах Криму — 294 км.

Читайте також: Питання постачання води до Криму можуть розглянути у разі гуманітарної катастрофи — Кравчук

Через Північно-Кримський канал забезпечувалося до 85% потреб Криму в прісній воді. З початком окупації півострова Росією у квітні 2014 року постачання води з Дніпра на Кримський півострів було перекрито. Офіційна позиція України: вода з материкової частини країни буде поставлятися лише після деокупації півострова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-