Україна закликає суд Амстердама не допустити передачі «скіфського золота» Росії – Єнін

Україна закликає суд Амстердама не допустити передачі «скіфського золота» Росії – Єнін

Укрінформ
Україна закликала нідерландське правосуддя не допустити порушення Конвенції ЮНЕСКО 1970 року шляхом передачі культурної спадщини України державі-агресору.

Про це сказав заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу, підсумовуючи судове засідання в Апеляційному суді Амстердама у справі про приналежність колекції «скіфського золота».

“Ми побачили чергові спроби Росії руйнувати міжнародне право гібридними методами. На увагу заслуговує, серед іншого, те, що адвокати «кримських музеїв», відповідаючи на запитання суду, не змогли однозначно пояснити причини поперемінного використання назв «Автономна Республіка Крим» та «Республіка Крим» і зазначили, що АРК по суті не змінила свого статусу як юридична особа. Але ми закликали нідерландське правосуддя не допустити порушення Конвенції ЮНЕСКО 1970 року шляхом передачі культурної спадщини України державі-агресору. Потрібно дивитись реальності в очі. Кримські музеї не були і не є власниками цих експонатів виставки. Єдиним законним власником була і залишається держава Україна”, - сказав він.

Читайте також: «Скіфське золото»: Україна в суді зробить усе, щоб повернути своє - Єнін

Єнін також зазначив, що музейний фонд України є національним багатством та невід'ємною складовою культурної спадщини, що охороняється законом.

Як повідомляв Укрінформ, Апеляційний суд Амстердама має у серпні оголосити рішення у справі «скіфського золота».

Слухання по суті у справі про приналежність колекції «скіфського золота» поновилися 22 квітня. На судовому засіданні від імені України виступили заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін та заступник міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко, а також нідерландські адвокати, які представляють Україну у справі.

Читайте також: Рішення у справі «скіфського золота» можуть ухвалити впродовж трьох місяців – адвокат

28 жовтня 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив прохання України у справі про «скіфське золото» щодо відведення судді через підтвердження зв’язку головуючого судді з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість під час розгляду справи.

Колекцію скіфського золота привезли у музей в Амстердамі на виставку ще до окупації півострова Росією.

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду.

«Скіфське золото», доки триває судова тяганина, зберігається в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-