РФ завершує формування ударно-десантного угруповання в Криму - Defense Express

РФ завершує формування ударно-десантного угруповання в Криму - Defense Express

Фото, відео
Укрінформ
На території тимчасово окупованого Криму Російська Федерація завершує формування ударно-десантного угруповання.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Defense Express.

Наразі десантні можливості РФ у Чорному морі становлять до 150 танків або 230 БТР/БМП та до 4,8 тисячі морських піхотинців у першій хвилі висадки на берег, що забезпечують 11 великих десантних кораблів та 13 десантних катерів.

«Міноборони Російської Федерації значно посилило угруповання військ в окупованому Криму завдяки перекиданню сил з інших регіонів. Характер перекинутих сил свідчить про значне збільшення десантних можливостей армії РФ, фронтової авіації та можливостей прориву по суходолу. Зокрема, 17 та 18 квітня до Чорного моря увійшли одразу чотири великі десантні кораблі, які приписані до інших флотів РФ. Це "Калининград" (102) та "Королев" (130) Балтійського флоту, "Кандопога" (027) та "Александр Остраковский" (031) Північного флоту РФ», - йдеться в повідомленні.

Великий десантний корабель "Кандопога" (027) Північного флоту РФ

Як зазначається, всі ці кораблі належать до класу великих десантних кораблів проєкту 775 та здатні забезпечити десантування (у стандартній комбінації) 10 танків або БТР/БМП та 340 морських піхотинців.

Крім того, одночасно з ними через Керченську протоку до Чорного моря увійшли 15 кораблів з Каспію - тобто всі наявні десантні кораблі Каспійської флотилії РФ. Загальна десантна місткість цих катерів: до 8 танків чи до 14 БТР/БМП або до 662 морських піхотинців.

Як зазначає Defense Express, у складі Чорноморського флоту РФ перебуває сім великих десантних кораблів: три одиниці проєкту 1171 та чотири кораблі вже згаданого проєкту 775, а також п’ять десантних катерів. Ці сили і так дозволяли здійснити висадку, орієнтовно, 100 танків або 175 БТР/БМП та 2800 морських піхотинців.

ВДК проєкту 1171 "Николай Фильченков"

«Таким чином, тепер десантні можливості РФ у Чорному морі становлять, приблизно, до 150 танків або 230 БТР/БМП та до 4,8 тисячі морських піхотинців у першій хвилі висадки на берег, що забезпечують 11 великих десантних кораблів та 13 десантних катерів», - повідомляє видання.

Відпрацювання висадки за допомогою ВДК морською піхотою РФ

Зазначається також, що, окрім того, будь-яка масштабна десантна операція включає і так званий вертикальний маневр з перекиданням вертольотами або транспортними літаками сил у тил.

Відпрацювання висадки за допомогою вертольотів армією РФ

Паралельно з посиленням десантних можливостей до окупованого Криму зі Ставропольського краю на оперативні аеродроми півострова перекинуто штурмовики Су-25СМ3. Також "заходи з бойової підготовки" проходять понад 50 літаків оперативно-тактичної авіації на півострові, парк яких складається з багатофункціональних винищувачів, Су-27СМ, Су-30СМ, фронтових бомбардувальників Су-24М та Су-34, а також уже згаданих штурмовиків Су-25СМ3.

Су-34 та Су-30СМ ПКС РФ

Цілком відкрито Міноборони РФ також повідомило про розміщення у Криму з’єднань 58-ої загальновійськової армії, які відпрацювали "учбово-бойові задачі у складі різнорідних тактичних груп". Тобто офіційно повідомлено про формування батальйонних та ротних тактичних груп.

Усі ці масштабні навчання Кремль подає під виглядом "оборони морського узбережжя". Водночас на оприлюднених міноборони РФ фото демонструються танки Т-72Б3 126-ої окремої бригади берегової оборони із встановленими протимінними тралами.

Навчання у Криму армії РФ, тактичний знак у вигляді п'ятикутника належить до 126-ої окремої бригади берегової оборони армії РФ

А у відповідному повідомленні російського Міноборони цитується порада командуючого військами південного військового округу РФ Олександра Дворнікова: "Необхідно використовувати засоби дистанційного розмінування та димові завіси для маскування". Це аж ніяк не корелюється із офіційно оголошеним задумом навчання, наголошує Defense Express.

Висадка морської піхоти РФ під маскуванням димовою завісою

Загалом, на сьогодні загальна чисельність посиленого російського угруповання оцінюється у 40 тисяч військових.

Водночас Збройні Сили України вже проводять додаткові заходи з посилення обороноздатності південного напряму. А у Херсонській області СБУ, ЗСУ та Нацгвардія проводять "антитерористичні навчання" із пошуком можливих диверсійно-розвідувальних груп та введенням певних "обмежувальних заходів на окремих територіях", а також узяли під посилений контроль важливі інфраструктурні об’єкти.

Навчання ЗСУ поблизу Криму

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України проводить масштабні багатоетапні антитерористичні навчання у більшості областей України.

Метою проведення заходів є удосконалення міжвідомчої взаємодії з протидії можливим терористичним і диверсійним загрозам. Під час тренувань посилена увага приділяється відпрацюванню дій із захисту стратегічно важливих об’єктів та кордонів держави.

Раніше начальник Головного управління розвідки Міноборони полковник Кирило Буданов під час засідання парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки заявив, що розгортання особового складу ЗС Російської Федерації на кордоні з Україною може тривати до 20 квітня.

Війська наразі зосереджені на полігонах "Опук" та "Ангарський" у тимчасово окупованому Криму та на військових полігонах "Клинці" і "Погоново" у Брянській та Воронезькій областях.

Станом на 14 квітня, поблизу державного кордону України загалом було розгорнуто 47 батальйонно-тактичних груп противника. З них на Орловсько-Воронезькому напрямку — 15 груп, Донському — 12, Кримському — 20, а до кінця квітня очікується збільшення угруповань ще на 9.

Читайте також: Росія зводить новий військовий табір у Криму – Spiegel

Буданов додав, що на згаданих напрямках противник нарощує систему управління військами, розгортає польові та повітряні пункти управління.

Авіаційну підтримку наразі здійснюють сили та засоби 4 та 6 армій військово-повітряних сил та ППО, а також морська авіація Чорноморського флоту.

Читайте також: Росія перекинула до окупованого Криму понад 50 штурмовиків

Під час виступу очільник розвідки поінформував, що загальна чисельність російських літаків тактичної авіації становить 330 одиниць та 240 вертольотів. Крім того, він не виключає залучення авіації повітряно-космічних сил ЗС РФ.

Розвідка прогнозує, що забезпечуватимуть дії російського сухопутного угруповання з моря кораблі та підводні човни зі складу Чорноморського, Балтійського, Північного флотів та Каспійської флотилії. Зазначене корабельне угруповання нараховуватиме понад 40 бойових кораблів і катерів і два підводних човни.

Фото з сайту Defense Express

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-