Жовква розповів про подальші плани на Кримську платформу

Жовква розповів про подальші плани на Кримську платформу

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський хоче, щоб Кримська платформа після інавгураційного саміту стала інструментом щоденного відслідковування та документації ситуації на окупованому Росією півострові.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в інтерв'ю інтернет-виданню LB.ua, повідомляє Укрінформ.

Він зазначив, що Президент Володимир Зеленський не хоче саміту заради саміту, щоб лідери просто зібралися в Маріїнському палаці, висловили свій негатив на адресу Росії, підписали хартію та знову забули про Кримський півострів.

«Ми пропонуємо нашим закордонним партнерам доповнити підсумковий документ, узяти участь у його написанні… Однак цього замало. Президент хоче, щоб після підписання хартії іноземні лідери прийшли в те місце, де Кримська платформа вже працює. Він хоче створити відповідний центр, де люди 24/7 опрацьовували б інформацію… Ми хочемо сформувати базу даних незаконно затриманих у Криму, тих, хто перебуває у в’язницях у Росії, стосовно зниклих безвісти і так далі. Президент прагне, щоб Кримська платформа зайнялася питаннями щоденного відслідковування ситуації», - сказав Жовква.

Коментуючи варіанти залучення до проблеми деокупації Криму міжнародного співтовариства, заступник керівника Офісу Президента висловив думку, що на базі Кримської платформи можна ухвалити документ на кшталт декларації Уеллса 1940 року, в якій США заявили про невизнання окупації країн Балтії Радянським Союзом.

«Так само є питання посилення санкцій за окупацію Криму. Захід запровадив обмеження щодо Росії через порушення прав Навального. А що, права людей у Криму не порушуються? Потрібно і тут запровадити санкційні заходи. І в нас є свій список», - зазначив Жовква.

Читайте також: Проведення «нормандського» саміту не хоче тільки Росія – Жовква

За його словами, Україна хотіла б, щоб у кожній важливій для нас державі був свій уповноважений щодо Криму і щоб наші партнери постійно стежили за тим, що відбувається в Криму, ділилися з нами своєю інформацією, допомагали фінансово і надавали свою розвідувальну інформацію.

«А цей центр буде все збирати та акумулювати», - пояснив заступник керівника ОП.

Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-