Тортури Єсипенка в окупованому Криму: Денісова звернулась до омбудсмена РФ

Тортури Єсипенка в окупованому Криму: Денісова звернулась до омбудсмена РФ

Укрінформ
Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова закликала російську уповноважену з прав людини Тетяну Москалькову перевірити факти безпідставного затримання, подальшого незаконного утримання та застосування тортур до Владислава Єсипенка.

Як передає Укрінформ, про це Денісова поінформувала у Телеграмі.

“Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової невідкладно поновити права нашого співгромадянина Владислава Єсипенка та перевірити факти безпідставного затримання, подальшого незаконного утримання та застосування до нього тортур”, - уточнила вона.

За словами Денісової, у ході судового засідання, що відбулося 6 квітня 2021 року у так званому «Верховному суді Криму», незаконно утримуваний Єсипенко повідомив про застосування до нього тортур.

“Так, 10 березня 2021 року невідомі люди в масках, застосовуючи фізичну силу, насильно посадили його в автомобіль без розпізнавальних знаків і протягом двох днів незаконно утримували в підвальному приміщенні в Балаклавському районі м. Севастополя, яке не є офіційним місцем утримання під вартою. За словами нашого співгромадянина, до нього застосовувалися тортури та незаконні методи допиту з жорстоким поводженням – надягали на голову пакет і позбавляли можливості дихати, до різних частин тіла підключали електричний струм, жорстоко били, погрожували вбивством через повішення в камері, щоб домогтися визнання провини. Як потім з’ясувалося, цими людьми виявилися працівники ФСБ”, - поінформувала український омбудсман.

Як уточнила Денісова, Єсипенко також зазначив у суді, що всі його так звані «свідчення» були надані під тиском, тому він від них відмовився.

На переконання Денісової, незаконними діями працівники ФСБ порушили його право на життя, на свободу і особисту недоторканність, на справедливий судовий розгляд, а також на ефективний засіб правового захисту, що передбачено статтями 2, 5, 6, 13 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Як зазначила український омбудсман, також було порушено статтю 3 цієї ж Конвенції - “нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню”.

Читайте також: Адвокат розповів подробиці тортур фрілансера «Радіо Свобода» в окупованому Криму

Вона наголосила, що вважає подібні дії з боку представників правоохоронних органів неприпустимими, і що ці особи повинні бути притягнуті до відповідальності.

Денісова також закликала Верховного комісара ООН із прав людини Мішель Бачелет, діючого голову ОБСЄ, міністра закордонних справ Королівства Швеції Анн Лінде, голову Комітету ООН проти катувань Йенса Модвіга та комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович відреагувати на грубі порушення прав людини окупаційною владою на території тимчасово окупованого українського Криму та посили тиск на РФ з вимогою звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України.

Читайте також: В окупованому Криму до українського журналіста Єсипенка й далі не пускають адвокатів

Як повідомлялося, 10 березня на Ангарському перевалі затримали уродженця Кривого Рогу Владислава Єсипенка. Українця повезли у невідомому напрямку. 12 березня Київський районний "суд" м. Сімферополь узяв його під варту терміном на 2 місяці, до 11 травня.

6 квітня Кримська правозахисна група поінформувала, що в окупованому Криму "суд" відхилив скаргу на взяття під варту журналіста Владислава Єсипенка.

Читайте також: США назвали арешт журналіста Єсипенка в окупованому Криму політичним

Сам українець заявив на засіданні, що стосовно нього чинили тортури - йому надягали на голову пакет і не давали дихати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-