Кримський політв'язень Айвазов розповів в ростовському суді про тортури і погрози

Кримський політв'язень Айвазов розповів в ростовському суді про тортури і погрози

Укрінформ
Політв'язень у справі другої сімферопольської групи «справи Хізб ут-Тахрір» Раїм Айвазов заявив у суді про тортури з боку співробітників ФСБ і погрози вбивством, якщо він не обмовить інших фігурантів «справи».

Про це повідомляє у Фейсбуці Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«Айвазов на першому судовому засіданні в Південному окружному військовому суді заявив про тортури з боку співробітників ФСБ», - йдеться в повідомленні.

Зокрема, Айвазов розповів, що коли він перетинав пункт пропуску на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом із метою потрапити на материкову частину України, його затримали співробітники ФСБ, після чого посадили в чорний автомобіль і вивезли в поле, де імітували розстріл.

«Вони вивезли мене в поле, імітували розстріл, тобто погрожували вбивством і розправою, говорили, що ніхто мене не знайде, якщо я не свідчитиму на інших учасників справи», - повідомив Айвазов.

Потім його доставили до відділу ФСБ, де на нього тиснули морально та фізично. За словами Айвазова, «дуже багато страху навів» адвокат за призначенням Олег Глушко, під тиском якого Айвазов дав показання на інших учасників «справи».

Тоді у сім'ї зник із ним зв'язок на 12 годин, а пізніше адвокат Марія Ейсмонт повідомила, що спецслужби тиснули на нього морально та фізично.

Спочатку політв'язня Раїма Айвазова обвинувачували за другою частиною статті 205.5 КК РФ (участь у діяльності терористичної організації), але пізніше перекваліфікували обинувачення з частини другої на частину першу статті 205.5 КК РФ (організація терористичної діяльності), що передбачає строк ув'язнення аж до довічного позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Захист вважає, що це рішення слідства пов'язано з відмовою його підзахисного від зізнання.

Слідство ж стверджує, що перекваліфікація обвинувачення пов'язана з попередніми показаннями Айвазова, від яких він відмовився згодом.

Адвокат Ейсмонт повідомила, що в травні 2019 року вона подала заяву на ім'я голови Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна про «вчинення злочину проти її підзахисного», але за підсумками перевірки було ухвалено відмовити в порушенні кримінальної справи. Захисниця оскаржила це рішення.

Читайте також: В Україні порушили справу через катування політв’язня Абдуллаєва у російській колонії

17 березня 2020 року так званий Кримський гарнізонний військовий суд вирішив, що відмова була законною та її не слід скасовувати. 27 березня 2020 року Ейсмонт відправила поштою ще одну скаргу в порядку статті 125 КПК України на незаконну відмову в порушенні кримінальної справи на розгляд судової колегії у кримінальних справах Південного Військового окружного суду в Ростові-на-Дону.

Читайте також: У суді РФ впізнали секретного свідка, завербованого в Криму спецслужбами

Як повідомлялося, в ніч із 16 на 17 квітня 2019 року Айвазова затримала ФСБ під час перетину адмінкордону на КПВВ «Каланчак». Понад 12 годин із ним не було зв'язку. В другій половині дня Раїм Айвазов зв'язався з рідною сестрою та повідомив, що його затримали співробітники ФСБ. Його обвинувачують за статтею 205.5.2 частиною другою КК РФ і включають до складу кримінальної справи, пов'язаної з 25-ма затриманими кримськими татарами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-