У суді РФ впізнали секретного свідка, завербованого в Криму спецслужбами

У суді РФ впізнали секретного свідка, завербованого в Криму спецслужбами

Укрінформ
Один з фігурантів третьої бахчисарайської групи "справи Хізб ут-Тахрір" упізнав секретного свідка, якого допитували в Південному окружному військовому суді (РФ).

Про це в Фейсбуці повідомляє Кримська солідарність, передає Укрінформ.

"Підсудний Амет Сулейманов упізнав свідка і стверджує, що під псевдонімом ховається Костянтин Тумаревич, який кілька років тому переїхав до Криму і, найімовірніше, завербований спецслужбами з метою оперативних заходів у середовищі мусульман", - йдеться у повідомленні.

За словами адвоката Лілі Гемеджи, чоловік уже проходив як прихований свідок по першій і другій бахчисарайських групах "справи Хізб ут-Тахрір".

Читайте також: Замість ліжкового режиму: політв'язню Кремля Абдуллаєву продовжили ШІЗО

Фігуранти цих "справ", зазначила адвокат, засуджені до тривалих термінів ув'язнення - від 9 до 19 років позбавлення волі, завдяки показам цього прихованого свідка.

Гемеджи стверджує, що свідок засекречений силовими структурами для того, щоб він зміг давати "брехливі, нічим не підтверджені покази, або зовсім відмовлятися від їх надання, посилаючись на те, що це якимось чином може розсекретити його дані або загрожувати його здоров'ю і життю".

"Ця особа вже відома по всьому Бахчисараю, тому іншої причини для приховування особистих даних не потрібно", - прокоментувала ситуацію Гемеджи.

Також адвокат розповіла, що здоров'я її підзахисного Амета Сулейманова погіршується, що йому потрібне оперативне втручання, а також консультація лікарів і стаціонарне лікування.

Нагадаємо, 11 березня 2020 року в Бахчисараї пройшли обшуки у помешканнях кримських татар Енвера Мустафаєва, Амета Сулейманова, братів Сейтумера та Османа Сейтумерових, їх дядька Рустема Сейтмеметова. Також обшук був проведений у помешканні ексактивіста «Кримської солідарності» Сейтумера Сейтумерова, який кілька років тому вимушено покинув Крим. Енвера Мустафаєва після опитування відпустили. Сейтумеру Сейтумерову, Амету Сулейманову, Рустему Сейтмеметову, Осману Сейтумерову інкримінують частину другу статті 205.5 КК РФ. Сейтумеру Сейтумерову, який знаходиться з 2018 року за межами Криму, інкримінують частину першу статті 205.5 КК РФ.

В кінці листопада 2020 року трьох фігурантів "справи" Рустема Сейтмеметова, братів Сейтумера та Османа Сейтумерових етапували з сімферопольського СІЗО в Ростов-на-Дону (РФ). Четвертий фігурант - Амет Сулейманов утримується під домашнім арештом.

У 2007 році йому був поставлений діагноз: артеріальна недостатність і мітральна недостатність. Була дана рекомендація про заміну серцевого клапана. Він щорічно проходив курс терапії і лікування в лікарні імені Семашка у відділенні ревматології.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-