Європейський союз розгляне ідеї України щодо деокупації Криму

Європейський союз розгляне ідеї України щодо деокупації Криму

Укрінформ
Євросоюз вітає дипломатичні зусилля, спрямовані на відновлення суверенітету та територіальної цілісності України, і розгляне конкретні ідеї української сторони з цього приводу.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідна заява Європейського союзу була виголошена під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 4 березня.

"ЄС вітає дипломатичні зусилля, спрямовані на відновлення суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, і розгляне конкретні українські ідеї щодо цього у рамках встановленої політики невизнання", - йдеться у заяві ЄС.

Читайте також: В ОБСЄ засудили збройне захоплення Криму

У ній наголошується, через сім років після незаконної анексії РФ українських АР Крим та м.Севастополя "Європейський Союз продовжує засуджувати це порушення міжнародного права та грубе порушення принципів і зобов'язань ОБСЄ". Крім того, ЄС "залишається повністю відданим суверенітету та територіальній цілісності, єдності та незалежності України у межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим".

Поруч з цим, євроспільнота засудила усі кроки з примусової інтеграції окупованого Криму до Росії.

"Європейський Союз засуджує усі кроки, спрямовані на примусову інтеграцію незаконно анексованого півострова до Росії. Так званий "референдум" був грубим порушенням Конституції України й не був визнаний законним міжнародною спільнотою. Введення російських законів та норм на півострові, будівництво Керченського мосту, відкриття залізничної ділянки та інші інфраструктурні проєкти без згоди України – приклади такої примусової інтеграції", - йдеться у заяві.

Читайте також: Відень прокоментував участь австрійських архітекторів у проєкті в окупованому Криму

Було зазначено, що посилення мілітаризації Кримського півострова Російською Федерацією, у тому числі шляхом проведення численних військових навчань та будівництва військових кораблів, продовжує негативно впливати на ситуацію з безпекою у Чорноморському регіоні.

"У порушення міжнародного гуманітарного права мешканцям Криму нав’язано російське громадянство та призов до збройних сил РФ", - йдеться також у заяві.

Поруч з цим, у ЄС засудили систематичне обмеження основних прав та свобод на окупованому півострові та закликали Росію звільнити усіх українських політв’язнів.

Читайте також: США в ОБСЄ: Окупацією Криму Росія помстилася Україні за курс на Європу

Як повідомляв Укрінформ, Україна, країни-члени Європейського Союзу, США, Канада, Велика Британія, Туреччина, Швейцарія, Норвегія та Грузія під час засідання Постійної ради ОБСЄ 4 березня засудили збройне захоплення Криму Росією у лютому 2014 року.

Раніше перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова презентувала Кримську платформу в ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-