Карантин у СІЗО обмежив контакти кримських політв'язнів з адвокатами - правозахисники

Карантин у СІЗО обмежив контакти кримських політв'язнів з адвокатами - правозахисники

Укрінформ
Кримчани, яких утримують у СІЗО РФ за політично мотивованими справами, в умовах російського «карантину» не мають повноцінних контактів з адвокатами та позбавлені можливості отримувати продуктові передачі.

Про це у Facebook повідомляє Кримська правозахисна група.

«За даними моніторингового огляду ситуації з реагування на пандемію COVID-19 у Криму, в СІЗО-1 в Ростові-на-Дону утримуються мінімум 14 жителів Криму, які позбавлені волі в рамках політично мотивованих кримінальних справ. Адвокати повідомляють, що у зв'язку з «карантинними» заходами відвідування адвокатами своїх підзахисних істотно обмежено», - йдеться в повідомленні.

Зокрема, у СІЗО адвокатам заборонено спілкуватися з підзахисними в кабінетах, їхні розмови проходять у приміщенні для побачень з родичами - через скло і телефоном.

«Таким чином, конфіденційне спілкування і підписання документів підзахисними неможливе. Це також призвело до того, що частина адвокатів не встигають відвідати підзахисних, бо не вистачає місця», - зазначають юристи КПГ.

Читайте також: Кримським політв'язням усе частіше відмовляють у належній меддопомозі - правозахисник

Правозахисники підкреслюють, що всі ув'язнені з Криму, інформацію від яких змогла отримати Кримська правозахисна група, повідомляють, що передачу продуктів харчування в СІЗО вкрай обмежено. Унаслідок цього їхнє харчування стало ще менш якісним, що знижує імунітет і провокує загострення наявних захворювань.

Крім того, як підкреслюється, ігноруючи рекомендації Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, а також рекомендації ВООЗ, суди продовжують кримчанам терміни тримання під вартою.

Читайте також: Член Меджлісу: Більшість незаконно затриманих на окупованому півострові - кримські татари

Так, констатує КПГ, наприкінці квітня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону продовжив арешт фігурантів політично мотивованої «справи проти кримських мусульман», у результаті чого Ленур Халілов, Руслан Нагаєв, Руслан Месут і Ельдар Кантіміров, які брали участь у засіданнях з допомогою відеозв'язку із СІЗО-1 Сімферополя, були залишені під вартою до жовтня 2020 року і вивезені етапом у Ростов-на-Дону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-