РФ оскаржує виплату $44,4 мільйона компенсації за окупацію Криму

РФ оскаржує виплату $44,4 мільйона компенсації за окупацію Криму

Укрінформ
Російська Федерація оскаржила у Верховному суді Швейцарії арбітражні рішення за позовами ряду українських нафтових компаній, якими РФ зобов'язали виплатити компенсацію за окупацію Криму, що призвела до втрати обладнання та родовищ.
Про це йдеться у повідомленні Міністерства юстиції Росії.

"27 травня 2019 р. Росія подала до Верховного cуду Швейцарії заяви про скасування арбітражних рішень, винесених за позовами компаній Укрнафта і Стабіл та інших. 31 травня 2019 року Суд підтвердив отримання заяв", - йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що позови були подані на підставі «угоди між Росією і Україною про заохочення та взаємний захист інвестицій». У Москві вважають позови неправомірними, оскільки вони нібито «суперечать як нормам двосторонньої угоди між Росією і Україною, так і іншим нормам і принципам міжнародного права». У Міністерстві юстиції Росії також стверджують, що окупований півострів нібито є «суверенною територією РФ», а інвестиції позивачів «були набуті незаконним способом, зокрема через корпоративні захоплення і незаконну приватизацію».

Як повідомлялося, 16 квітня Міжнародний арбітражний суд постановив стягнути з Російської Федерації на користь ПАТ "Укрнафта" 44,4 млн доларів компенсації за експропріацію інвестицій української компанії на території АР Крим, а також понад 3,5 млн доларів арбітражних витрат. Росія відмовилася визнавати рішення.

Українські нафтові компанії, серед яких найбільший виробник нафтової продукції "Укрнафта", подали проти Росії в суд у зв'язку з анексією Криму і втратою мережі автозаправок.

Після анексії РФ конфіскувала інфраструктуру цих компаній і перевела їх заправки в свою власність.

Читайте також: Зеркаль - у суді ООН: Росія переслідує цілі етнічні групи в окупованому Криму

Компанії стверджують, що Росія порушила Угоду між українським і російським урядами про заохочення і взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року. "Укрнафта" вимагала компенсації в 50 млн доларів, решта 11 компаній - ще 47 млн.

26 липня 2017 року Арбітражний суд зі штаб-квартирою в Женеві визнав, що він компетентний виносити рішення за висунутими Росії претензіями. 18 жовтня Лозаннський суд відхилив апеляцію Росії і визнав юрисдикцію Женевського арбітражу у справах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-