Справа

Справа "Хізб ут-Тахрір": свідок з ФСБ за рекомендацією прокурора нічого "не пам'ятав"

Укрінформ
В окупованому Криму на засіданні у справі "Хізб ут-Тахрір" (ялтинська група) допитали основного свідка обвинувачення - оперативного співробітника ФСБ Олександра Компанійцева, який за рекомендацією "прокурора" на запитання захисту він відповідав: "Не пам'ятаю".

Про це у відео громадської організації "Кримська солідарність" свідчать присутні в суді адвокати фігурантів справи.

"Прокурор на аркуші паперу написав два слова: "Не пам'ятаю!" і повернув його свідкові обвинувачення", - повідомив адвокат Мусліма Алієва Сергій Легостов.

За словами іншого адвоката Едема Семедляєва, на половину поставлених свідкові Компанійцеву запитань він відповів, що не пам'ятає.

"Свідок обвинувачення, оперативний співробітник ФСБ, на половину запитань відповідав, що не пам'ятає, як йому і підказував прокурор. На іншу частину запитань - про джерела інформації - він говорив, що про це йому стало відомо з оперативно-розшукових заходів - опитування прихованих свідків , які беруть участь у цьому процесі", - повідомив Семедляєв.

За словами адвоката Айдера Азаматова, опитаний свідок обвинувачення не зміг надати конкретних даних про підготовку фігурантами справи терористичних дій.

Читайте також: Російський суд залишив під арештом фігурантів “справи Хізб ут-Тахрір” - до 15 серпня

Як зазначив Азаматов, виходячи зі свідчень співробітника ФСБ, "ніякої підготовки до терактів з боку Джеппарова (підзахисний Азаматова - ред.) Не було, ні до якого захоплення влади він не готувався і ніяких людей він для цього не підшукував".

Крім того, на засіданні порушувалося питання "щодо підозрілого аудіозапису, який має велику кількість монтажу".

"На запитання, чи є монтаж на цьому аудіозапису Кампанійцев сказав, що не знає, тому що він не встановлював це обладнання, воно було вже встановлено в автомобілі", - розповів Азаматов.

Він також підтвердив інформацію своїх колег про те, що свідок Компанійцев користувався підказками бвинувачення, відповідаючи на запитання захисту. При цьому висновки про причетність фігурантів справи до організації Хізб ут-Тахрір та їхні наміри "повалити чинний державний лад" він зробив не на основі фактів, а "зі свого логічного висновку".

Як повідомляв Укрінформ, обвинувачені у "справі Хізб ут-Тахрір" (ялтинська група) Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук були затримані в лютому-квітні 2016 року в Ялті.

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії звільнити фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-