Кримські татари не претендують на компенсацію від Росії - Джемілєв

Кримські татари не претендують на компенсацію від Росії - Джемілєв

Укрінформ
Кримські татари не прагнуть отримати від Росії компенсацію за незаконну повоєнну депортацію.

Про це під слухань Постійного комітету парламенту Канади із закордонних справ заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми не ставимо собі за мету, аби в результаті визнання депортації кримських татар геноцидом Росія виплатила нам якусь компенсацію. Нам не потрібна їх компенсація, ми лише хочемо, аби вони покинули нашу території й дали змогу спокійно жити на власній землі", - сказав Джемілєв.

Читайте також: У парламенті Канади обіцяють пріоритетну увагу окупованому Криму

Водночас, він наголосив, що офіційне визнання депортації кримських татар актом геноциду має велике моральне значення. "Визнання геноциду, розуміння, що злочинці не ті, кого депортували, а ті, хто це робив, має дуже велике моральне значення. Саме зараз, коли правонаступниця СРСР, який скоїв цей злочин, чинить нові злодіяння, важливо нагадати, що ця держава вже робила подібне", - зазначив депутат.

Джемілєв додав, що "кожен факт визнання геноциду щоразу вносить у порядок денний світової спільноти тему окупації й становища народу".

Читайте також: Парламент Канади відмовився визнавати депортацію кримських татар геноцидом

Як повідомлялося, Мустафа Джемілєв разом із заступником глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтемом Чийгозом наразі перебуває із кількаденним візитом в Канаді. Сьогодні вони завершують своє перебування в Оттаві і перелітають до Едмонтона, де візьмуть участь в церемонії підняття кримськотатарського прапора над мерією міста, а також проведуть ряд зустрічей із місцевим керівництвом й українською громадою.

Зазначимо, що протягом каденції чинного скликання парламенту Канади, двічі робилися спроби на законодавчому рівні визнати депортацію кримських татар актом геноциду, але обидва рази пропоновані законодавчі акти не здобували необхідної підтримки депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-