Бойові кораблі РФ блокують морські економічні зони України - Міноборони

Бойові кораблі РФ блокують морські економічні зони України - Міноборони

Укрінформ
Перебування іноземних кораблів в українських портах є фактором стримування військово-морської присутності Росії у Чорному морі.
Про це сказав заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко, повідомляється на сайті Міноборони.

"Для військово-морської активності України значимим є факт підвищення інтенсивності перебування іноземних кораблів в українських портах портах і в акваторії Чорного моря. Це дозволяє вирішувати три основні завдання: по-перше, це є фактором стримування домінуючої військово-морської присутності, яку має Російська Федерація в Чорному морі. По-друге, це допомога вітчизняним Військово-морським силам в освіті і підготовці, що дозволяє підвищувати їх професійні навички. І третє це те, що стосується власне виконання завдань оборонної реформи щодо розгортання нових органів управління ВМС та створення тих військово-технічних спроможностей, які дозволять реагувати на загрози з морського напрямку на ранніх стадіях їх виникнення", - сказав він.

Читайте також: Окупаційні війська РФ на Донбасі муштрують сотню диверсантів — розвідка

За його словами, питання, що стосується морських акваторій Азовського і Чорного морів, є складним. Російська Федерація на постійній основі під приводом навчань блокує значні акваторії, а саме: навколо незаконно захоплених українських родовищ нафти і газу на підводному шельфі, які постійно охороняються силами і засобами Чорноморського флоту. "І те, що стосується наших виключно економічних зон, також є постійно під контролем бойових кораблів Російської Федерації”, - наголосив Петренко.

Він нагадав, що для охорони економічної діяльності портів у Бердянську і Маріуполі розгорнуто комплект сил і засобів ВМС України, який виконує завдання, що дозволяють унеможливити загрози, які можуть походити з морського напрямку від РФ.

За словами Петренка, важливо також пам’ятати про те, що вже шостий місяць в російському полоні утримуються українські військові моряки. І під час так званого “судового засідання”, яке відбулося у квітні в Москві, було прийнято рішення щодо продовження терміну їх утримання під вартою до липня. Тим самим Російська Федерація продовжує грубо ігнорувати міжнародне право, не визнаючи статус українських військовослужбовців як військовополонених, не дозволяючи їм реалізувати їхні права саме в такому статусі, ігноруючи заклики міжнародної спільноти і групи, яка здійснює адвокатський запит щодо безумовного звільнення моряків і кораблів з полону Російської Федерації, констатував він.

Як підкреслив заступник міністра, разом з Україною ця справа опрацьовується у п’яти міжнародних юридичних інституціях, вживаються усі заходи для того, аби українські військовослужбовці повернулися додому якомога скоріше. Великою є увага до цієї справи з боку керівництва держави, зокрема для кожної родини військових моряків додатково був виділений соціальний пакет гарантій, додав він.

Як повідомлялось, 10 травня в Одесі завершив перебування корабель Військово-морських сил Великої Британії, який вже вдруге протягом останніх п’яти місяців приходить до України. Нещодавно Україну відвідала постійна військово-морська група НАТО у складі двох фрегатів Іспанії і Канади, був також ракетний есмінець Сполучених Штатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-