НАТО і ЄС єдині у вимогах до Росії щодо звільнення українських моряків

НАТО і ЄС єдині у вимогах до Росії щодо звільнення українських моряків

Укрінформ
НАТО і Європейський Союз мають потужну спільну позицію у вимогах до Росії щодо звільнення українських моряків, захоплених у листопаді минулого року.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив глава Місії України при НАТО посол Вадим Пристайко.

«Сила НАТО – в єдності. Якщо щось каже Альянс, то так каже й кожен член НАТО, на будь-яких інших форумах і рівнях. Якщо НАТО вимагає звільнення українських моряків, то й кожен лідер цих націй вимагає того самого від Путіна. Крім того, не варто забувати, що більшість країн НАТО є членами Європейського Союзу, який також обіймає чітку та абсолютно недвозначну позицію у цьому питанні», - зауважив український дипломат.

Він нагадав, що і ЄС, і НАТО висувають до Росії вимогу негайно звільнити українських моряків, повернути кораблі та забезпечити свободу судноплавства Керченською протокою відповідно до міжнародного законодавства.

«Це потужний міжнародний тиск, і він буде продовжений», - наголосив Пристайко.

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу», що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії «суд» в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз вони утримуються в СІЗО "Лефортово" у Москві.

Читайте також: НАТО не вимагає від країн-кандидатів проведення референдуму щодо членства — Пристайко

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

17 квітня Лефортовський районний суд Москви продовжив термін тримання під вартою захоплених українських моряків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-