НАТО не вимагає від країн-кандидатів проведення референдуму щодо членства — Пристайко

НАТО не вимагає від країн-кандидатів проведення референдуму щодо членства — Пристайко

Укрінформ
Входження нових країн до НАТО не вимагає від країн-кандидатів проведення референдуму, оскільки не пов’язане із обмеженням їхнього суверенітету.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив голова Місії України при НАТО Посол Вадим Пристайко.

«Дозволю собі припустити, що питання референдуму не має багато спільного з самим курсом України у напрямі НАТО. Це продукт, так би мовити, суто внутрішньополітичного вжитку. Ніяких вимог Альянс з цього приводу не висуває. Ніякої передачі суверенітету наднаціональній організації, який вимагав би такого рішення всього народу, із вступом країни до НАТО не відбувається. Хочу нагадати, що всі рішення в НАТО приймаються консенсусом, і будь-який член може блокувати будь-яке рішення», - сказав Пристайко.

Він зауважив, що в історії Альянсу були випадки проведення таких референдумів, але це була, скоріше, данина політичній ввічливості. Іншим шляхом пішла Румунія, яка, на додаток до парламентських процедур, відкрила до підписання спеціальний меморандум про приєднання до НАТО. До цієї ініціативи приєднувались усі охочі громадяни, представники влади та опозиції, партій та громадських рухів. Таке волевиявлення, на переконання Пристайка, не залишає місця для будь-яких маніпулювань або подвійних тлумачень.

Читайте також: З початку війни ЗСУ сформували 33 нові бойові військові частини - Муженко

Разом з цим, представник України при НАТО висловив впевненість, що навіть за умови проведення такого референдуму більшість українців підтримають повноправне входження України до Північноатлантичного альянсу.

«Спроби Росії відвернути наш народ від НАТО успіху не мали. Останні опитування демонструють, що вже зараз майже половина українців підтримують членство України в Альянсі. Це значний прогрес. Наприклад, у тому ж 2010 році рівень підтримки ледь сягав 17 відсотків», - зауважив український дипломат.

Він висловив переконання, що кількість прихильників членства в України в НАТО лише зростатиме з часом. Як приклад він навів Північну Македонію, яка була запрошена до виконання Плану дій щодо членства в НАТО ще у 1999 році, подолала економічну кризу, етнічні конфлікти, непорозуміння у відносинах із сусідами і вже протягом року, після завершення формальної процедури, стане 30-м членом НАТО.

«Передусім, це гарантія безпеки та стабільності. Економічний розвиток Республіки Північної Македонії, наприклад, значно прискорився, щойно стало відомо про запрошення їх до членства в НАТО», - сказав Пристайко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-