Радбез ООН обговорить ситуацію в окупованому Криму

Радбез ООН обговорить ситуацію в окупованому Криму

Ексклюзив
Укрінформ
Рада Безпеки ООН 15 березня обговорить ситуацію в тимчасово окупованому Криму.

Засідання, присвячене п’ятим роковинам окупації, проходитиме у форматі Арріа, тобто на нього будуть запрошені не лише члени Радбезу, але й представники інших держав-членів ООН та неурядових організацій.

Про це повідомив речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко в ексклюзивному коментарі власному кореспондентові Укрінформу.

“Основна увага буде приділена обговоренню правової та політичної оцінки російської агресії, а також наслідків порушення РФ міжнародного права для європейської архітектури безпеки. Окремий наголос буде також зроблений на правозахисному аспекті”, - пояснив дипломат.

Ніколенко наголосив, що, незважаючи на низку резолюцій, порушення прав людини на Кримському півострові тривають, а рішення Генеральної Асамблеї ООН не виконуються. Російська окупаційна влада продовжує переслідувати активістів, журналістів, кримських татар, всіх інших мешканців Криму, які наважуються виступити проти окупаційного свавілля.

Читайте також: Посол України у США закликав Google виправити карти з "російським Кримом"

“Нещодавнє затримання архієпископа Православної церкви України Климента доводить, що для Кремля не існує меж – ані правових, ані моральних, ані духовних. Класичний приклад діяльності репресивної машини сталінського режиму. Сумно, що ця машина повернулася в наші часи. Ще сумніше, що вона знову нищить людські життя на українській території”, - зазначив Ніколенко.

На думку українського дипломата, незаконні дії держави-окупанта мають отримати адекватну відповідь міжнародної спільноти.

“Дуже символічно, що для Франції та Німеччини, які розпочали спільне головування в Раді Безпеки ООН в березні-квітні, одним із пріоритетів є ситуація на тимчасово окупованих територіях України”, - зауважив він.

Читайте також: У Клімкіна заявили, що Росія перетворює Крим на ядерний авіаносець

Ніколенко переконаний, що засідання Радбезу стане “доброю нагодою для держав-членів ООН в п’яті роковини окупації ознайомитися із останнім розвитком подій в Криму, а також обговорити можливі подальші дії в контексті зусиль із деокупації півострова”. На думку дипломата, посилення міжнародного тиску на агресора має змусити його повернутися до миру.

“Це вже п’ятий з початку російської агресії подібний захід у Раді Безпеки ООН, ініційований Україною спільно з нашими партнерами. Цього разу це Бельгія, Велика Британія, Німеччина, Польща, США, Франція та інші”, - підсумував Ніколенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-