У Мін'юсті спростували російський фейк про ЄСПЛ

У Мін'юсті спростували російський фейк про ЄСПЛ

Керченська криза
Укрінформ
Україна спростувала заяву Мін'юсту РФ про нібито відмову ЄСПЛ у задоволенні запиту української влади про нові забезпечувальні заходи у справі про затримання кораблів ВМС України в Керченській протоці.

Про це на своїй сторінці у Facebook заявив заступник міністра юстиції України, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина

"Як то кажуть, не Іванов, а Рабінович, не 10 тисяч, а 10 рублів, не в спортлото, а в преферанс і не виграв, а програв. По-перше, немає в ЄСПЛ справи щодо "затримання кораблів". У кораблів немає прав, які б захищались Європейською конвенцією з прав людини. Права є у моряків, які були незаконно захоплені в полон російською владою і щодо порушення прав яких Мін'юст України подав до ЄСПЛ міждержавну заяву проти РФ. По-друге, 4 грудня 2018 року Суд за заявою Мін'юсту України виніс рішення про застосування заходів попереднього характеру за Правилом 39 Регламенту суду, яким Суд зобов’язав уряд РФ "забезпечити належне медичне лікування тим ув’язненим українським військово-морським службовцям, хто потребує цього, у тому числі тих, хто був поранений", - наголосив Ліщина.

Він також нагадав, що Мін'юст РФ 10 та 19 грудня 2018 року звертався до Суду із заявами про скасування цього рішення, але Суд кожен раз відмовляв у таких заявках та підтверджував дію заходів за Правилом 39.

Крім того, за словами урядовця, 15 лютого 2019 Мін'юст України звернувся до ЄСПЛ із додатковою заявою по Правилу 39. В цій заяві Мін'юст надавав Суду додаткову інформацію щодо медичного стану трьох поранених моряків (зокрема, документи, отримані від МОЗ) і звертав увагу Суду на те, що їхнє переведення до СІЗО "Лефортово" ставить під сумнів можливість надання їм медичної допомоги в цьому закладі. Уряд України просив Суд дати інструкції уряду РФ перевести моряків до спеціалізованих медичних установ для подальшого лікування і пропонував послуги відповідних українських медичних закладів, які були готові надати такі послуги безкоштовно.

Як роз'яснив Ліщина, ЄСПЛ у відповідь на цю додаткову заяву зазначив наступне: "19 лютого 2019 року голова секції прийняв рішення, що це клопотання відповідає клопотанню України від 28 листопада 2019 року, та відповідно охоплюється вказівками щодо тимчасових заходів за Правилом 39, наданими Європейський судом 4 грудня 2018 року". Іншими словами, Суду не треба додатково вказувати російській владі на необхідність надання пораненим морякам відповідної медичної допомоги, зокрема в спеціалізованих медичних установах. Уряд РФ має це зробити сам, на підставі рішення Суду про запровадження заходів за Правилом 39 від 4 грудня 2018 року.

Уряд України продовжує контролювати медичний стан моряків та продовжить інформувати Суд про дінаміку ситуації, особливо зважаючи на те, що уряд РФ очевидно нехтує своїм обов’язком щодо надання Суду відповідної інформації, наголошує Ліщина.

Раніше у п'ятницю, 22 лютого, в прес-службі Мін'юсту Росії повідомили, що ЄСПЛ відмовив Україні в задоволенні позову про надання медичної допомоги українським морякам, затриманим в Керченській протоці.

Читайте також: Криза в та навколо України загрожує нашій безпеці – голова ОБСЄ

Як повідомлялося, троє з 24 українських полонених військових моряків, які протиправно утримуються у слідчих ізоляторах у Москві, потребують негайної медичної допомоги у зв'язку із отриманими під час збройної агресії російської сторони у районі Керченської протоки пораненнями.

4 грудня 2018 року на запит України у рамках нового міждержавного позову України проти Росії ЄСПЛ вже запровадив термінові заходи з вимогою до російської сторони забезпечити права полонених українських військових моряків, включаючи надання їм належної медичної допомоги.

25 листопада 2018 року Росія у нейтральних водах у районі Керченської протоки здійснила відкриту військову агресію проти України, атакувавши два броньовані катери та одне судно Військово-морських сил Збройних сил України, які здійснювати перехід із Одеси до Маріуполя. У результаті агресії у полон було захоплені 24 українські військові моряки, троє з них отримали поранення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-