Генеральна асамблея ООН ухвалила

Генеральна асамблея ООН ухвалила "кримську" резолюцію

Фото
Укрінформ
Генасамблея ООН ухвалила Резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), районів Чорного та Азовського морів".

Резолюція була раніше внесена  групою з сорока держав на чолі з Україною. За” проголосували 66 держав-членів, “Проти” - 19, “Утрималися” - 72, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.  

У документі наголошується на безпекових загрозах, які Росія створює для України, Чорноморського регіону і всієї Європи перекиданням до Криму військ і зброї - зокрема, літаків і ракет, здатних переносити ядерний заряд. Вперше звучить прямий заклик до Росії негайно вивести з Криму свої війська і невідкладно припинити його тимчасову окупацію.

Читайте також: Росія блокуватиме в ОБСЄ можливість моніторити Азовське море – Волкер

“(Генеральна асамблея - ред.) закликає Росію, як державу-окупанта, вивести свої війська з Криму і невідкладно завершити тимчасову окупацію української території”, - йдеться у тексті документа.

Вперше резолюція ООН зазначає, що окупувавши Крим, Росія порушила Будапештський меморандум 1994 року.

“(Генеральна асамблея - ред.) нагадує, що тимчасова окупація Криму, як і погроза чи застосування сили Російською Федерацією проти територіальної цілісності або політичної незалежності України, є порушенням зобов’язань за Меморандумом про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештським меморандумом) від 5 грудня 1994 року, в якому, серед іншого, було підтверджено відданість повазі до незалежності, суверенітету і наявних кордонів України”, - йдеться у мотивувальній частині резолюції.

Окрім того, у резолюції висловлені підтримка суверенітету і територіальної цілісності України, невизнання анексії Криму, стурбованість прогресуючою мілітаризацією півострова і прилеглих морських районів, розміщенням літаків і ракет, здатних нести ядерну зброю, окремо згадано про напад на українські кораблі наприкінці листопада як ілюстрацію агресивних дій Росії. Резолюція також закликає Росію не перешкоджати свободі судноплавства у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці, припинити переслідування торговельних суден, засуджує незаконну побудову мосту через Керченську протоку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-