МЗС назвало пріоритет України в ЮНЕСКО

МЗС назвало пріоритет України в ЮНЕСКО

Укрінформ
Пріоритетним напрямом діяльності України в ЮНЕСКО є використання можливостей організації для привернення уваги міжнародної спільноти до проблем на території незаконно анексованого Росією Криму.

Про це повідомляється на сайті Міністерства закордонних справ з нагоди 73-ї річниці ЮНЕСКО.

“Пріоритетним напрямом діяльності України в ЮНЕСКО сьогодні є використання можливостей організації для привернення уваги міжнародної спільноти до гострих проблем на території тимчасово окупованого Криму. За ініціативи України Виконавча рада ЮНЕСКО ухвалила вже десять рішень “Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)”, - ідеться в повідомленні.

У МЗС підкреслили, що через численні порушення окупаційною владою освітніх та культурних прав населення Криму, насамперед українців та кримських татар, а також законодавства України та міжнародних норм з питань захисту культурних цінностей та спадщини на території Криму у жовтні 2018 року Секретаріат ЮНЕСКО повідомив про запровадження першої фази прямого моніторингу ситуації в АРК та Севастополі у сфері компетенції організації.

Водночас у МЗС нагадали, що Україна стала членом ЮНЕСКО, до складу якої загалом входять 195 країн, з 1954 року, чотири рази обиралася до складу Виконавчої ради ЮНЕСКО, виступала ініціатором багатьох міжнародних програм та проектів.

Крім того, до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включено 7 українських об'єктів: “Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра”, ансамбль історичного центру Львова, стародавнє місто Херсонес Таврійський, дерев'яні церкви карпатського регіону, резиденція митрополитів Буковини і Далмації, дуга Струве, давні та букові праліси Карпат та інших регіонів Європи.

Також цього року виповнюється п'ять років включення петриківського розпису як складової українського народного декоративного мистецтва до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

У 2016 році до списку нематеріальної культурної спадщини, яка потребує невідкладної охорони, було включено козацькі пісні Дніпропетровщини.

Читайте також: ООН ухвалила оновлений проект "Кримської резолюції" на рівні комітету

В Україні функціонує Мережа асоційованих шкіл ЮНЕСКО, що складається з 78 початкових, середніх та професійно-технічних навчальних закладів, також держава є активним учасником програми ЮНЕСКО UNITWIN, що створює можливості для міжнародної наукової співпраці кафедр ЮНЕСКО, які діють в 10 українських вищих навчальних закладах.

Окрім того, у міністерстві відзначили, що 2018 року на міжнародному рівні відзначаються 100-річчя з дня народження видатного українського педагога Василя Сухомлинського та 100-річчя з дня заснування Національної академії наук України. Обидві дати включені до Календаря пам'ятних дат ЮНЕСКО, створеного для відзначення ювілеїв видатних осіб та подій, що мають непересічне значення для освіти, науки та культури світу.

Як запевнили в МЗС, Україна й надалі плідно співпрацюватиме з ЮНЕСКО заради досягнення спільної мети - розвитку освіти, науки та культури у світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-