Справа

Справа "кримських диверсантів": Захтей подав документи на екстрадицію в Україну

Укрінформ
Фігурант справи "кримських диверсантів" Андрій Захтей, який засуджений за російськими законами і перебуває у Сімферопольській колонії, подав документи на екстрадицію з метою відбування покарання на материковій Україні.

Про це журналіст Антон Наумлюк повідомив в Facebook з посиланням на дружину Захтея Оксану.

"За словами дружини Захтея (вона відвідала чоловіка у Сімферопольській колонії - ред.), найбільше він цікавився можливостями обміну політв'язнів між Росією і Україною або екстрадицією для відбування покарання в Україну. У колонії складено список українців, які подали документи на екстрадицію, Захтей подав першим. Аналогічне прохання Оксана Захтей подала в український Мін'юст", - повідомив Наумлюк.

За словами Оксани Захтей, до її чоловіка в колонію приходили співробітники міграційної служби, щоб уточнити деякі дані для екстрадиційного пакету документів.

Що стосується здоров'я Захтея, то, за словами дружини, "зараз його стан гірший, ніж влітку, восени хронічні хвороби загострюються".

"Медичну допомогу надають йому частково - від болю в спині роблять пару уколів і призначили дієту через гастрит і колишню виразку, але вже скасували, тому що немає необхідних таблеток. В основному допомога тільки від того, що я привезу або передам", - повідомила жінка.

За її словами, на голові її чоловіка видно вм'ятини від ударів прикладом, завданих у перші дні після затримання в Криму.

Як розповів Андрій Захтей, під час його етапування в Лефортово при перельоті з Криму російські силовики перекинули його через двері вертольота головою вниз і, надівши на нього наручники і пакет, зі словами "зараз скупаєшся", погрожували скинути в море.

За словами дружини, від роботи та навчання в колонії Захтей відмовився.

Читайте також: "Кримського диверсанта" Панова засудили до 8 років колонії суворого режиму

"Дуже озлоблений на все, бо сидить ні за що. У грудні у доньки буде третій день народження, а він не був ще на жодному", - розповіла Оксана Захтей.

Як повідомлялося, в лютому 2018 року Андрій Захтей був засуджений на шість з половиною років позбавлення волі за звинуваченням у підготовці диверсій на території Криму. Судовий процес проходив у закритому режимі, без участі незалежних адвокатів, що було однією з умов угоди зі слідством.

8 червня Захтея етапували з СІЗО в колонію №1 в Сімферополі.

Андрій Захтей був затриманий разом з Євгеном Пановим в Криму в серпні 2016 року. Їх утримували в московському СІЗО Лефортово, після - повернули до Криму. Російські спецслужби заявляють, що Панов і Захтей були членами "групи диверсантів", яка нібито планувала теракти на об'єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова.

Фото: facebook.com/alexey.ladin

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-