Комісар ЄС з питань правосуддя закликає Росію звільнити Сенцова

Комісар ЄС з питань правосуддя закликає Росію звільнити Сенцова

Політв’язні
Укрінформ
Комісар ЄС з питань правосуддя, споживачів та гендерної рівності Вера Юрова у листі до міністра юстиції Росії Олександра Коновалова закликає звільнити ув'язненого українського режисера Олега Сенцова.

Про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

"Отримала лист від представника України при ЄС Миколи Точицького. Він повідомив про звернення комісара ЄС з питань правосуддя, споживачів та гендерної рівності Вери Юрової до міністра юстиції Росії Олександра Коновалова. Вера Юрова закликає звільнити українського режисера Олега Сенцова з російської в’язниці. Наполягає на доступі до нього представників України і мене як омбудсмена. А також, щоб незалежна група лікарів надала йому необхідну медичну допомогу", - написала Денісова.

Вона додала, що разом із міжнародною спільнотою чекає якнайшвидшої відповіді від російського міністра.

"Звернення комісара ЄС - це ще один крок на шляху повернення усіх бранців Кремля до України, до своїх рідних", - додала омбудсмен.

Як повідомляв Укрінформ, незаконно засуджений в РФ до 20 років ув'язнення за сфабрикованими звинуваченнями в терористичній діяльності український режисер Олег Сенцов 14 травня цього року оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів у РФ.

19 червня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков сказав, що за процедурою засуджений сам має ініціювати вирішення питання про помилування, однак Сенцов відмовився.

Читайте також: У центрі Братислави вимагали звільнення Сенцова

10 вересня сестра режисера Наталя Каплан повідомила, що Сенцов написав заповіт на свою творчість у разі смерті.

З вимогою негайно звільнити Сенцова виступили численні діячі світової культури, а також політики і правозахисники. У США петиція на сайті Білого дому на підтримку українського режисера набрала більше 100 тисяч підписів. Це означає, що тепер згідно з американським законодавством документ буде направлено на розгляд профільного відомства.

Всього в Росії і аннексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-