Екологічна катастрофа у Криму: Чубаров просить МЗС звернутися до ОЗХЗ

Екологічна катастрофа у Криму: Чубаров просить МЗС звернутися до ОЗХЗ

Укрінформ
Міністерство закордонних справ має звернутися до Організації із заборони хімічної зброї задля проведення ними моніторингу ситуації щодо заводу "Кримський титан", із території якого попередньо зафіксували факт хімічного забруднення.

Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров із трибуни парламенту у середу, 5 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На кримські землі розгортається екологічна катастрофа - на територіях, які прилягають до заводу "Кримський титан"... Заміри в повітрі та на грунті зі сторони материкової України поки що показують допустимі норми. Але питання в тому, як далі буде розвиватися ситуація. Із тимчасово окупованого Криму відучора розпочато евакуацію дітей із міста Армянська та інших населених пунктів, які прилягають до заводу "Кримський титан". Проблема полягає ще в тому, що немає абсолютно жодної довіри до тієї інформації, яка надається російською окупаційною владою. Деякі експерти вважають, що причиною катастрофи можуть бути втрати контролю російською армією над бойовими отруйними речовинами, які вони можуть зберігати на території заводу "Кримський титан". У цій ситуації вважав би необхідним звертання української держави, зокрема МЗС, до Організації із заборони хімічної зброї: щоб вони здійснили моніторинг ситуації на території навколо заводу "Кримський титан", - пояснив Чубаров.

Водночас він зауважив, що Україна має зробити все задля того, щоб повністю припинити діяльність заводу "Кримський титан", адже за його словами, "це ганьба і сором, що ільменіт з української території, з Житомирської області, за чорними схемами йде до турецьких портів, а звідти знову спрямовується до Криму".

Як повідомили 4 вересня російські ЗМІ, роботу заводу "Титан" вирішили зупинити на два тижні. Дітей міста Армянська шкільного віку та дошкільнят з матерями відправили до санаторіїв.

Читайте також: Розвідка назвала причину витоку шкідливих речовин на кримському "Титані"

Як повідомлялося, у місті Армянськ сталися викиди невідомої отруйної речовини.

Згодом прес-служба Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби повідомила про те, що на Херсонщині прикордонники зафіксували факт хімічного забруднення з території окупованого Криму. Зокрема, зазначалося, що протягом останнього тижня прикордонники Херсонського загону, на адмінмежі з анексованим Кримом фіксували випадки отруйних хімічних викидів з окупованого заводу "Титан".

Прикордонники сповістили про забруднення органи місцевого самоврядування, правоохоронні органи та евакуювали персонал з небезпечних місць.

Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини передав інформацію про викиди шкідливих речовин в районі Армянська на півночі анексованого Росією Криму в ООН, ОБСЄ, ВООЗ і Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-