Росія глушить український радіосигнал на Крим - правозахисники

Росія глушить український радіосигнал на Крим - правозахисники

Укрінформ
Радіомовлення, що здійснюється на Крим з нової, встановленої на Чонгарі, української вежі, заглушається російським сигналом.

Про це повідомила "Кримська правозахисна група" за результатами моніторингу, проведеного у липні 2018 року.

"З 17 березня 2017 року розпочала роботу 150-метрова вежа, встановлена у с. Чонгар. З цієї вежі розпочали мовлення 4 українських радіостанції: Українське радіо 100,7 FM, Мейдан 101,4 FM, Крим Реалії 105,9 FM, Херсон FM 107,8 FM... Виходячи з результатів моніторингу, можна зробити висновок, що останнім часом окупаційна влада Криму заглушає сигнал українських мовників шляхом включення російських радіостанцій на тих же самих частотах", - йдеться у повідомленні.

За її даними, у липні 2017 року монітори організації провели перевірку роботи радіостанцій у районі КПВВ Каланчак і в 13 населених пунктах на півночі Криму за допомогою FM приймачів в автомагнітолах, а також за допомогою аудіоплеєра зі вбудованим FM приймачем.

Як стало відомо, з усіх населених пунктів тільки на ділянці між Воїнкою і Калинівкою було зафіксовано хорошої якості сигнал Українського радіо на частоті 100,7 FM.

Також у селищах Вишнівка, Кріпке, Красноармійське і Воїнка сигнал Українського радіо було чути через звичайний плеєр. При цьому автомобільна магнітола цей сигнал не приймала, зате ловила сигнал підконтрольного російській владі радіо "Супутник в Криму".

В усіх інших населених пунктах замість Українського радіо на частоті 100,7 FM мовлення здійснює проросійське радіо "Супутник в Криму".

При цьому на частоті 101,4 FM, на яку отримало ліцензію радіо "Мейдан", у восьми з 13-ти населених пунктів передачі проросійського радіо «Крим». В інших селищах на цій частоті мовлення відсутнє.

На частоті радіо "Крим Реалії" (105,9 FM) в усіх досліджених населених пунктах мовлення кримського радіо "Вісті FM". І тільки в Армянську і чотирьох селищах Красноперекопського району (Красноармійське, Вишнівка, Воїнка, Кріпке) на цій частоті можна почути одночасне мовлення двох станцій - української "Крим Реалії" і проросійської "Вісті FM". При цьому якість сигналу обох станцій погана внаслідок накладення сигналів радіостанцій на одну частоту.

Читайте також: Прокуратура АРК перевіряє на держзраду всіх кримських чиновників

На частоті, яку отримала українська станція "Херсон FM" (107,8 FM), в 11 населених пунктах північного Криму мовлення здійснює проросійське радіо кримськотатарською мовою "Ватан Седаси". Тільки у Джанкої і частково у Красноперекопському районі на цій частоті також можна почути сигнал радіо "Херсон FM", але дуже поганої якості. У селах Роздольне і  Стерегуще на частоті 107,8 FM немає мовлення.

Моніторингова група КПГ побувала на кордоні з Кримом у районі пункту пропуску Каланчак з боку півострова. У цій частині Криму мовлення українських FM станцій відсутнє. На усіх досліджених частотах працюють російські радіостанції.

За даними правозахисників, на частоті 101,4 FM у селищі Новоолексіївка Генічеського району Херсонської області замість сигналу радіо "Мейдан" чути сигнал російського радіо "Крим". Періодично проросійське радіо "Крим" на цій же частоті можна почути і на підконтрольній Україні території в районі Арабатської стрілки. Крім того, радіо Херсон FM на частоті 107,8 FM можна почути у районі КПВВ Чонгар з обох боків лінії розмежування.

Читайте також: Біля посольства РФ в Києві відбулася акція "Де Ервін?"

Як повідомляє КПГ, поширення радіохвиль може змінюватися залежно від погодних умов, тому в різні дні в одних і тих же населених пунктах можна чути трансляцію різних станцій, якщо вони здійснюють мовлення на одній і тій же частоті або на сусідніх частотах. При цьому, на різних радіоприймачах в одному і тому ж населеному пункті також можна почути різні радіостанції. Проте перевага зазвичай має та радіостанція, потужність передавача якої більша, або передавальна радіовежа розташована ближче чи у зоні прямої радіовидимості.

У "Кримській правозахисній групі" резюмували, що ще шість місяців тому якісний сигнал українських радіостанцій можна було чути на території усього північного Криму, що свідчить про те, що окупаційна влада глушить російськими радіостанціями сигнали, що спрямовуються з української вежі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-