Крим стає базою для військових інтервенцій Росії з ядерними можливостями – Клімкін

Крим стає базою для військових інтервенцій Росії з ядерними можливостями – Клімкін

Укрінформ
Росія розгорнула широку військову активність на Кримському півострові, перетворивши його на плацдарм для інтевренцій за кордоном та відновивши можливості для зберігання ядерної зброї.

Про це заявив у вівторок міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Важливо зберігати особливу увагу до російської окупації Криму. Ці дії Російської Федерації є найбільш грубим порушенням Статуту ООН з часів Другої світової війни, що кидає виклик нормам і правилам Міжнародного права та сіє атмосферу недовіри, страху й ненависті", - наголосив глава МЗС України.

Читайте також: Росія заперечує злочин з МН17, як це було з хіматаками в Сирії та Солсбері – Клімкін

Водночас він підкреслив, що окупація призвела до прискореної мілітаризації Криму.

"Росія практично удвічі збільшила кількість своїх військових там і продовжує готувати кримську військову інфраструктуру для розгортання ядерної зброї, включаючи переоснащення радянського об'єкту для зберігання ядерних боєголовок", - зазначив міністр.

По суті, за його словами, Крим сьогодні "перетворився на гігантську військову базу, яка часто використовується для російських інтервенцій у віддалених гарячих точках, у тому числі в Сирії".

Клімкін також звернув увагу на грубі порушення Міжнародного гуманітарного права і прав людини в Криму. У цьому зв'язку він нагадав про десятки політичних бранців Кремля, а також голодування ув'язненого українського кінорежисера Олега Сенцова заради їх звільнення.

Читайте також: Клімкін засудив визнання Сирією самопроголошених Абхазії та Південної Осетії

Крім того, глава зовнішньополітичного відомства України акцентував увагу на спробах РФ змінити демографічний склад населення Кримського півострова.

"З початку окупації величезна кількість поселенців була навмисно завезена до Криму окупуючою державою", - зазначив міністр. До того ж, РФ створила нестерпні умови для місцевого населення, щоб змусити їх поїхати. "Ця практика є прямим порушенням Женевської конвенції від 1949 року", - підкреслив глава МЗС України.

Клімкін згадав також про будівництво Росією мосту через Керченську протоку, назвавши це черговим порушенням суверенітету України.

"Україна вдячна тим країнам, які вже засудили цю спробу Росії закріпити незаконну окупацію Криму. Ми закликаємо інші країни й організації, включаючи ООН, підтримати цю позицію", - заявив український міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-