Джемілєв про депортацію: мовчання міжнародної спільноти заохочувало СРСР

Джемілєв про депортацію: мовчання міжнародної спільноти заохочувало СРСР

Укрінформ
Незважаючи на багато десятиліть, що минули з часу примусової депортації кримськотатарського народу з Криму, біль від отриманих тоді душевних травм досі не минає.

Про це заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв під час виступу у Торонто, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми вшановуємо вже 74-ті роковини депортації кримськотатарського народу. Здавалося б, що з плином часу біль цієї втрати, біль з приводу невинно вбитих людей повинен поволі зменшуватися, але цього не відбувається», - сказав Джемілєв.

На його переконання, причина цього полягає «не лише в страшних цифрах втрат серед кримських татар, а ще й в тому, що це була спроба знищення усього народу заради перетворення Криму на російську землю, заради розширення «русского мира».

Читайте також: Кримськотатарська діаспора Канади закликає до посилення санкцій проти РФ

Джемілєв додав, що мовчання міжнародної спільноти у 1944-ому році «заохочувало СРСР на подальші злочини, на вбивства ще багатьох мільйонів людей». «Утім, нині ситуація змінилася і ми більше не самотні», - підсумував він.

Як повідомляв Укрінформ, у День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу на мерією Торонто вперше підняли кримськотатарський прапор. На урочистій церемонії були присутні Мустафа Джемілєв, глава Меджлісу Ахтем Чийгоз, президент Канадської асоціації кримських татар Рустем Ірсай, посол України в Канаді Андрій Шевченко, канадські депутати, іноземні дипломати, члени української й кримськотатарської громад, а також небайдужі громадяни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-