Київ - Москві: зведення мосту не зробить

Київ - Москві: зведення мосту не зробить "Крим російським"

Заява
Укрінформ
МЗС України висловлює рішучий протест у зв’язку із відкриттям мосту через Керченську протоку та вчергове наголошує на протиправності будівництва РФ цього інфраструктурного об’єкта без згоди Києва.

Про це йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства, оприлюдненій у вівторок.

"Такі дії Москви фундаментально суперечать загальновизнаним нормам і принципам міжнародного права, грубо порушують Конвенцію ООН з морського права 1982 року та двосторонні договірні зобов’язання перед Україною. В умовах російської збройної агресії проти України та тимчасової окупації Кримського півострова це фактично є спробою легітимізувати анексію частини суверенної території України", - йдеться у заяві.

Читайте також: ЄС: Керченський міст – це чергове порушення суверенітету України

У МЗС України наголосили, що будівництво мосту, як і будь-які інші дії кремлівської окупаційної влади, жодним чином не можуть змінити статус Автономної Республіки Крим та міста Севастополь як невід’ємної частини території України в її міжнародно визнаних кордонах.

"Російська Федерація як держава-окупант несе повну відповідальність за наслідки своїх міжнародно-протиправних діянь та відшкодовуватиме заподіяну шкоду. Україна послідовно працюватиме над розширенням національних та міжнародних санкцій до фізичних та юридичних осіб, причетних до незаконного будівництва мостового переходу через Керченську протоку", - додали у зовнішньополітичному відомстві.

Як повідомляв Укрінформ, у Краснодарському краї РФ 15 травня офіційно запустили автомобільний рух по мосту через Керченську протоку до окупованого Росією Криму.

Читайте також: Клімкін назвав Керченський міст шляхом в нікуди

Президент України Петро Порошенко назвав незаконне будівництво Керченського мосту черговим свідченням нехтування міжнародним правом з боку Кремля і висловив упевненість, що міст знадобиться окупантам, коли вони терміново залишатимуть український Крим.

Зі свого боку, у Європейській службі зовнішньої діяльності заявили, що будівництво так званого Керченського мосту на Кримському півострові, тимчасово окупованому Росією, є черговим порушенням з боку Росії суверенітету і територіальної цілісності України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-