Експерт каже, що затримання українського судна  - помста росіян за

Експерт каже, що затримання українського судна - помста росіян за "Норд"

Укрінформ
Затримання російськими прикордонниками в акваторії Чорного моря українського риболовецького судна "ЯМК - 0041" ніщо інше, як черговий етап війни Росії проти України - тепер уже у морі, а також виклик всьому світу у питанні безпеки мореплавання.

Про це у коментарі Укрінформу заявив економічний експерт фонду "Майдан закордонних справ" Юрій Смєлянський.

"Подібними діями з урахуванням усіх обмежень, які окупанти вже ввели для проходження суден у Керченській протоці, по суті, Росія розв'язала черговий етап війни проти України. Тепер на морі. Поки що у площині економічного сегменту експлуатації Україною своєї виняткової морської зони", - сказав Смєлянський.

На його думку, дії окупаційної влади щодо українських рибалок стали відповіддю Росії на затримання Україною керченського судна "Норд", що вийшов на промисел в українські води під прапором країни-агресора.

"У чому, за великим рахунком, полягає провина членів екіпажу судна "Норд", затриманого українськими прикордонниками в Азовському морі 25 квітня? Громадяни України вийшли на промисел під прапором країни-агресора з підробними документами, які їм видала окупаційна влада в Криму, на українському судні, що належить українському риболовецькому кооперативу з української Керчі, хай і тимчасово окупованої", - заявив експерт.

У свою чергу українське риболовецьке судно "ЯМК - 0041", затримане російськими прикордонниками в акваторії Чорного моря, знаходилося у винятковій морській зоні України, підкреслив Смєлянський, додавши, що "жодного морського або сухопутного кордону між Україною й Російською Федерацією в цій частині Чорного моря не існує".

Експерт назвав дії Росії "звичайним морським піратством", хоча, за його словами, "в піратстві окупанти поквапилися звинуватити Україну".

Смєлянський зазначив, що затриманням "ЯМК - 0041" Росія підтвердила, що "міжнародне право, у тому числі й морське міжнародне право, для неї не має жодного значення" - про нього у РФ згадують лише тоді, коли "необхідно прикрити свої власні злочини". 

Як сказав експерт, подібними діями країна-агресор кидає виклик усій світовій спільноті у питанні безпеки мореплавання й намагається заявити про свою "домінуючу силу у басейнах Чорного й Азовського морів, вважаючи їх своїми внутрішніми морями".

Усе це, підкреслив Смєлянський, "є загрозою Україні повністю позбавити її можливості експлуатувати морські торговельні шляхи й добувати ресурси у своїй винятковій морській зоні".

Щодо долі членів екіпажу "ЯМК-0041", то вона, на його думку, може скластися по-різному. 

"Росія може використовувати українців як "обмінний фонд". Їх можуть звинуватити у порушенні російського кордону, підготовці терористичного акту, нанесенні економічного збитку РФ, шпигунстві на користь України й інше. Окупанти можуть обмежитися штрафом, адміністративним арештом, видворенням і забороною відвідування РФ, але можуть завести кримінальну справу з виголошенням вироку й серйозними термінами", - припустив Смєлянський.

Читайте також: ДПСУ підтверджує затримання росіянами українського судна біля Криму

Усе це, вважає він, говорить про необхідність послідовної політики щодо окупованих Росією українських територій.

"Арешт судна "ЯМК-0041" окупантами є ще одним сигналом для української влади - що без формування чіткої, зрозумілої й послідовної політики щодо окупованих територій України, як на суші, так і на морі, громадяни України знаходитимуться у постійній небезпеці", - підсумував експерт.

Як повідомлялося, 4 квітня 2018 року ФСБ Росії заявила про затримання у Чорному морі, на заході від мису Тарханкут, українського риболовецького судна "ЯМК-0041" (порт прописки м.Очаків, Україна). Всіх п'ятьох членів екіпажу затримано щодо звинувачення у "незаконному промислі камбали-калкана" і доставлено в окупований Крим. 

Раніше, 25 березня, в акваторії Азовського моря українські прикордонники затримали риболовецьке судно "Норд" під прапором РФ. За фактом виходу кримського судна із закритого Україною порту Керч прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження.

Фото: dialog.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-