Кримське питання: Радбез ООН збереться у форматі Арріа

Кримське питання: Радбез ООН збереться у форматі Арріа

Ексклюзив
Укрінформ
Рада Безпеки ООН проведе в четвер засідання з питань Криму, у тому числі щодо підготовки російською владою на окупованому півострові "виборів" президента РФ, а також можливих шляхів деокупації української території.

Обговорення пройдуть у форматі Арріа, повідомив у коментарі Укрінформу речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

"Україну на засіданні представлятиме заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль. Крім членів Ради Безпеки, в дискусії також братимуть участь представники Меджлісу кримськотатарського народу. Очікується також звернення колишнього спеціального радника генсека ООН щодо України Роберта Серрі", - зауважив український дипломат.

Він зазначив, що проведення слухань ініціювала делегація України в ООН. Її підтримали нинішні члени Радбезу, зокрема Швеція, Велика Британія, Польща, Нідерланди та Сполучені Штати.

"Важливо буде обговорити ситуацію в Криму напередодні запланованих там незаконних виборів президента Росії. Позиція української сторони в цьому питанні є принциповою – організація окупаційною владою так званого народного волевиявлення в АР Крим і місті Севастополі є грубим порушенням державного суверенітету й територіальної цілісності України, цинічним і демонстративним нехтуванням Росією загальновизнаними нормами міжнародного права", - підкреслив Ніколенко.

Читайте також: Київ відреагував на "вояж" Путіна в окупований Крим

Крім того, йтиметься про посилення ролі Ради Безпеки, генерального секретаря та ООН в цілому задля вирішення питання деокупації Криму. "Дискусія також стосуватиметься забезпечення виконання Росією рішень ООН з проблематики Криму, зокрема резолюцій Генасамблеї ООН щодо територіальної цілісності України та ситуації з правами людини", - зауважив дипломат.

Засідання РБ ООН за формулою Арріа проводяться, щоб надати членам Ради можливість отримати інформацію від широкого кола учасників, які зазвичай не можуть бути заслуханими в Радбезі. Такі обговорення можуть проводитися в закритому (за участю лише членів РБ ООН) та відкритому (для всіх держав-членів ООН) форматах і дозволяють вести прямий діалог з представниками урядів, міжнародних організацій та недержавними акторами з питань, які входять до сфери компетенції РБ ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-