МінТОТ закликає кримчан не брати участі у

МінТОТ закликає кримчан не брати участі у "виборах" презиидента Росії

Укрінформ
Міністерство з питань тимчасово окупованих територій закликає кримчан не брати участі в так званих виборах президента Російської Федерації на території анексованого півострова та міста Севастополь.

Відповідна заява опублікована на сайті міністерства.

“Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України закликає кримчан не брати участі у незаконних виборах президента Російської Федерації на території півострова, не підтримувати нелегітимні вибори та утриматися від будь-яких дій та кроків щодо участі в президентських виборах на тимчасово окупованій території України – Автономної Республіки Крим та м. Севастополі”, - ідеться в повідомленні.

У МінТОТ нагадали, що міжнародною спільнотою визнано окупацію і анексію Автономної Республіки Крим та Севастополя незаконними, а дії Російської Федерації були засуджені.

Зокрема, у резолюції ПАРЄ від 2014 року зазначається, що Парламентська Асамблея підтверджує свою рішучу підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України та вважає, що прагнення до відокремлення та інтеграції в РФ з боку кримчан підбурювалось російською владою під прикриттям військового втручання.

Крім того, тим же документом ПАРЄ так званий “референдум”, який був організований у Криму 16 березня 2014 року, визнаний неконституційним, відповідно його результати і незаконна анексія півострова Росією не мають правових наслідків і не визнаються Радою Європи.

Також у МінТОТ підкреслили, що проведення країною-окупантом виборів в Криму є грубим порушенням Конституції і законодавства України, основних принципів і норм міжнародного права, Статуту Організації Об’єднаних Націй, Гельсінського заключного акту, Будапештського меморандуму, низки резолюцій Генеральної Асамблеї ООН та інших міжнародно-правових актів.

Разом з тим у міністерстві додали, що згідно із Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», в Криму діє особливий правовий режим, згідно з яким жодних виборів на території окупованого Криму не проводиться, а всі органи влади створені країною-окупантом та ухвалені ними рішення визнаються нелегітимними та незаконними.

Читайте також: ЗМІ: «Роснефть» збирає дані щодо явки співробітників на виборах РФ

“З огляду на це, вибори Президента РФ на тимчасово окупованій території є незаконними та нелегітимними і ставлять під сумнів загальну легітимність цих виборів”, - наголосили в МінТОТ.

Як повідомлялося раніше, вибори президента Російської Федерації заплановані на 18 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-