Отримання адмінпослуг для кримчан треба максимально полегшити - правозахисник

Отримання адмінпослуг для кримчан треба максимально полегшити - правозахисник

Укрінформ
Правозахисники, прокурори, представники громадських організацій, чиновники та журналісти взяли участь в пресс-турі «Дорогою в Крим» для того, щоб на собі відчути, що переживають люди, яким необхідно перетнути адмінкордон з окупованим півостровом і виїхати на материкову Україну для вирішення своїх адміністративних питань.

Про це в четвер на брифінгу в Києві, присвяченому підсумкам пресс-туру, розповів виконавчий директор Української Гельсінської групи з прав людини Олександр Павліченко.

«Учора вся наша команда була на пункті пропуску в'їзду-виїзду, і ми бачили як відбувається перехід, скільки це займає часу, які там умови. І ми на собі відчули, що переживає людина, яка перетинає адмінкордон, скільки їй треба часу і які вона несе матеріальні витрати, щоб вирішити свої проблеми», - повідомив Павліченко.

За його словами, учасники пресс-туру, вивчивши ситуацію, дійшли висновку, що Центр надання адміністративних послуг для кримчан повинен розташовуватися максимально близько до КПВВ, процес вирішення адміністративних питань повинен відбуватися з мінімальними витратами часу і грошових ресурсів.

Держава, вважає правозахисник, повинна продемонструвати, що вона зацікавлена в якісному вирішенні таких проблем, як відсутність регулярного транспорту до адміністративних центрів Херсонської області, віддаленість центрів з надання адміністративних послуг, корупційні дії чиновників і інші проблеми, які «створюють негативний імідж Україні».

За словами прокурора прокуратури АРК Вікторії Мозкової, важливо, щоб в контрольно-перепускних пунктах в'їзду-виїзду були умови для фіксації можливих порушень прав громадян України.

«Дуже важливо створити усі умови, щоб запобігти порушенням прав людини в цих місцях, щоб ми могли фіксувати ті порушення, які можуть там здійснюватися по відношенню наших громадян», - зазначила Мозкова.

Читайте також: Окупанти на Донбасі і в Криму ув’язнюють та страчують опонентів — Amnesty

Як підкреслив глава управління з питань Криму та м. Севастополя Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Сергій Мокренюк,  проект облаштування КПВВ на адмінкордоні з Кримом припускав створення сервісних зон, у тому числі для надання адміністративних, а також банківських і нотаріальних послуг. Він був підтриманий цілим рядом профільних відомств, проте у бюджеті України на 2018 року засобів на їх облаштування не передбачили.

Проте, зазначив Мокренюк,  на нараді, яка нещодавно відбулася під керівництвом першого віце-прем'єра України Степана Кубива було прийнято рішення про необхідність фінансування проекту облаштування пунктів КПВВ.

«Тому ми запропонували журналістам і громадським організаціям прийняти участь в пресс-турі, щоб разом з ними вирішити, як полегшити для жителів окупованого Криму шлях до отримання адміністративних послуг».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-