Київ вимагає від Москви припинити судилище шістьох кримських татар

Київ вимагає від Москви припинити судилище шістьох кримських татар

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії припинити судовий фарс над 6 українцями, яких звинуватили у терористичній діяльності в окупованому Криму та незаконно вивезли до РФ.

Про це повідомляється на сайті МЗС. 

“Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з протиправними та антигуманними діями російської сторони по відношенню до громадян України Мусліма Алієва, Еміра-Усеїна Куку, Вадима Сірука, Енвера Бекірова, Рефата Алімова, Арсена Джеппарова, незаконно переміщених з тимчасово окупованого Криму до Росії у зв'язку з передачею сфабрикованої проти них кримінальної справи на розгляд до Північнокавказького окружного військового суду”, - заявили у відомстві.

Підкреслюється, що 24 січня під час попереднього судового слухання були необрунтовано відхилені всі законні клопотання сторони захисту, що свідчить про упереджене ставлення до обвинувачених та заангажованість російського суду.

Читайте також: Справа Хізб ут-Тахрір: двох обвинувачених переводять у СІЗО ФСБ

Як наголосили в МЗС, згідно з отриманою від фігурантів справи інформацією, під час етапування з території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим до Російської Федерації вони зазнали нелюдського поводження, яке принижує честь та гідність людини, дискримінацію за національними ознаками, до них застосовувалися побиття та психологічний тиск.

Українська сторона розцінює такі дії як свідоме нехтування Кремлем взятими на себе міжнародними зобов'язаннями, зокрема передбаченими положеннями Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

“Вимагаємо від держави-агресора негайно припинити судовий фарс за сфальсифікованою справою проти громадян України та вжити вичерпних заходів з метою відновлення їхніх порушених прав”, - наголосили в зовнішньополітичному відомстві.

МЗС України також закликає світове співтовариство публічно засудити окупанта та змусити його негайно припинити злочини проти основоположних прав людини на території тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.

Як повідомлялося, 16 січня 2018 року МЗС України заявило про незаконне переміщення до Росії 6 кримчан, заарештованих за сфабрикованими обвинуваченнями у терористичній діяльності.

Кримських татар, які є фігурантами так званої «справи «Хізб ут-Тахрір», Росія обвинувачує в організації діяльності терористичної організації та підготовці до насильницького захоплення влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-